Malovýrobci z Liberecka hledají cestu k zákazníkovi

Liberec - Zemědělci v Libereckém kraji, kteří se svými výrobky neprorazili v supermarketech, si hledají zákazníky sami, třeba na náměstích. V Liberci lidem představili desítky druhů potravin z regionu s vírou, že si jich všimnou a začnou je kupovat. Mnozí řeší přímým prodejem existenční problémy, a tak si mohli vyzkoušet, jaký by byl zájem třeba o prodejnu krajových specialit.

Mléko, sýry a tvarohy tvoří nabídku Tomáše a Věry Pelikánových, kteří přijeli do Liberce představit výrobky své farmy z Huntířova nad Jizerou. Denně sami zpracují pět set litrů mléka. Kromě tradičních zákazníků a drobných krámků začali zásobovat i mateřské školy. „Do Turnova vozíme produkty do tří mateřských školek, do jedné také v Železném Brodě,“ vypočítává Tomáš Pelikán.

Také farmáři ze Zlaté Olešnice hledají nová odbytiště, aby se uživili. V supermarketech je nenašli. „O naše zboží mají zájem především malé krámky a obchůdky. Tam není problém se dostat,“ svěřuje se farmář Jiří Vrkoslav.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Problém menších výrobců je podle regionální agrární rady v tom, že jejich ceny jsou pravdivé. Cenám diskontních řetězců nemůžou konkurovat. „Prvovýrobci problém s odbytem řeší vlastními silami, například tím, že mají vlastní prodejny,“ říká předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. „Problém je také v tom, že jsou rozstrkaní po kraji a lidé o nich nevědí,“ dodává. Zákazníci se vesměs shodují v tom, že by bylo dobré, kdyby malí farmáři měli v Liberci svůj vlastní obchod.

I malá kozí farma v Chuchelně u Semil bojuje o přežití. Její majitelka Hana Maturová chce obnovit vlastní výrobu sýrů. V přímém prodeji jí ale zatím brání předpisy. Zájem zákazníků je přesto velký. Kupují především biopotraviny. Zemědělci chtějí v příštím roce otevřít v Liberci první specializovanou prodejnu s místními výrobky a postupně takovou vybudovat v každém okrese Libereckého kraje.