Rath musí vyčarovat další miliony na jízdné zdarma, opozice mluví o diskriminaci

Středočeský kraj – Až čtvrt miliardy navíc bude muset příští rok vyčlenit Středočeský kraj, pokud bude chtít dále plnit předvolební slib, tedy vozit studenty do škol zdarma. Úřad s tak obrovským zájmem o žákovské jízdné nepočítal, ještě letos vydá o 25 milionů víc, než se původně předpokládalo. V příštím roce bude muset v rozpočtu najít 250 milionů. Opozice prohlašuje, že jde o plýtvání krajskými penězi, které budou chybět jinde. Kladenský primátor dokonce považuje nový systém za protiústavní, protože rozděluje občany Středočeského kraje na lepší a horší.

Na jízdné zdarma lákaly žáky a studenty ve Středočeském kraji billboardy už o prázdninách. Zájemců je teď ale o desítku tisíc víc, než kraj předpokládal – dopravci vydali už téměř 41 tisíc žákovských průkazek. Studenti úspory potvrzují, peníze ušetřené v rodinných rozpočtech však znamenají další výdaje pro kraj. Původně chtěl úřad žáky dotovat padesáti miliony, nyní bude muset přidat. „Částka bude překročena o několik desítek milionů, předpoklad je 75 milionů,“ potvrdil hejtman David Rath (ČSSD).

Žákovské jízdné kritizuje opoziční ODS, protože totiž neplatí pro všechny. Zdarma nelze cestovat přes hranice krajů, například do Prahy, a ani hromadnou dopravou v jednotlivých městech. Kladenský primátor Dan Jiránek (ODS) považuje nový systém dokonce za protiústavní: „Rozděluje občany Středočeského kraje na občany dvou kategorií – na ty tzv. lepší, kteří mohou jezdit v krajských autobusech zdarma a na ty v uvozovkách horší, kteří nemohou jezdit zdarma ani krajským autobusem.“ Bývalý krajský hejtman Petr Bendl (ODS) doplnil: „Ty peníze budou chybět. Je evidentní, že Středočeský kraj bude projídat svoji podstatu a nebude modernizovat to, co modernizovat má.“

Reportáž Jana Osúcha a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Aby mohl kraj jízdné žákům proplácet i příští rok, bude muset v rozpočtu najít 250 milionů. Hejtman David Rath zatím neví, odkud přesně peníze vezme. Zatím například uvažuje o snížení provozních nákladů krajského úřadu.

Zastávka MHD
Zdroj: ČT24