Pražští radní chtějí zatočit s kriminálními živly v centru města

Praha - V hlavním městě oproti posledním letům stoupá kriminalita. Podle průzkumů se umístila jako třetí nejhorší město, pokud jde o zkušenost turistů s kapsáři. Pražší radní proto plánují rozsáhlé bezpečnostní akce, díky kterým by se situace v centru metropole měla zlepšit. Zatočit chtějí s narkomany, žebráky, bezdomovci i všudypřítomnými náhončími do nočních podniků. Ušetřeny nebudou ani prostitutky.

Připraven je proto návrh zákona o regulaci prostituce, který budou posuzovat zastupitelé příští měsíc a pak zamíří do parlamentu. Zákon by umožnil kontrolovat a omezovat veřejné domy, kterých je v Praze kolem 60. Na pořádek na hlavní tepně nočního života, Václavském náměstí a v jeho okolí, proto bude dohlížet více strážníků a policistů. Už teď náměstí střeží dvacet čtyři hodin denně osm městských strážníků a osm policistů.

Vedení Prahy 1 zase připravilo návrh vyhlášky, která by zakazovala užívání drog na veřejnosti - v okolí škol, nemocnic, úřadů, dětských hřišť a zastávek, ale také přímo vyjmenovaných ulic a prostranství jako Václavské náměstí, Národní třída nebo Betlémské náměstí. Šance na přijetí této vyhlášky je ale podle radního Prahy 1 Ivana Solila, který se podílel na její přípravě, poměrně malá. Proti se totiž postavili odborníci na drogovou problematiku včetně primátora Pavla Béma (ODS). Považují ji za zbytečnou, policisté podle nich mohou zasáhnout i jiným způsobem. Nelíbí se jim také, že by narkomani byli kriminalizováni, což by mohlo znamenat jejich stažení do kriminálního podsvětí. Kontakt s nimi by pak ztratili lidé, kteří se jim snaží pomáhat, a bránit tak například šíření infekčních nemocí. Solil si ale myslí, že by se měl brát v potaz i život místních obyvatel, kterým vadí, že musí drogově závislé pozorovat při užívání drog.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Zájem turistů o návštěvu Prahy klesl až o deset procent oproti minulým létům. Mohou za to právě tyto negativní jevy, hlavně kapsáři. Policie kvůli nim zřídila speciální tým, který působí v centru města a v plánu je i jeho zřízení pro Prahu 2 a 4.

Bezpečnostní akce proběhly už o prázdninách

Policisté během léta a podzimu provedli kolem 120 bezpečnostních akcí. Zadrželi při nich 70 lidí, kteří porušili zákon, mezi nimi 25 kapsářů a 20 celostátně hledaných osob. V červnu uskutečnili například akci Bezdomovec, při které kontrolovali, jak dodržují zákony a městské vyhlášky lidi bez přístřeší před Hlavním nádražím, na Václavském náměstí nebo Národní třídě. V září proběhlo pět akcí s názvem Smršť, které se zaměřily především na drogovou problematiku a na nabízení sexuálních služeb.