Na Chebsku firma uzavírá bankomaty

Cheb - Na západě Čech jsou některá menší města už od července bez bankomatů. Firma, která je v nich provozovala, přístroje odvezla nebo zapečetila. Na místech bankomatů se objevilo oznámení, že byly zrušeny z bezpečnostních důvodů. V posledních měsících totiž došlo v regionu k několika útokům proti bankomatům, které způsobily firmě značné škody.

Ve Skalné u Chebu působí odstavení bankomatu lidem nemalé problémy. Většině z nich chodí peníze na účty a nyní si je nemohou vybírat. „Dostal jsem od zástupců firmy e-mail, v němž mi píší, že za poslední měsíc bylo vykradeno a zničeno sedm bankomatů. Proto firma přijala bezpečnostní opatření,“ cituje starosta Skalné Radomil Gold z e-mailu.  

Podobný problém se zrušenými bankomaty mají i v dalších městech západočeského regionu. Všude se objevilo také odvolání na bezpečnostní důvody. V regionu se bankomaty skutečně cílem lupičů staly, například v Toužimi a v Březové u Sokolova. Policie ale pochybuje, že by to mohlo inspirovat k dalším útokům. „My jsme pachatele v Březové zadrželi přímo na místě činu a znaky vloupání měly shodné rysy s některými dalšími vloupáními do bankomatů v České republice,“ informuje mluvčí Policie ČR v Sokolově Andrea Kávová.  

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na přímou otázku České televize poslal provozovatel bankomatů, firma Pharro, mailem jiný důvod jejich odstavení. Podle něj firma zrušila anebo přemístila bankomaty tam, kde se jí nevyplácely. Starosty poškozených míst to překvapilo. „My jsme dlouho licitovali o limitu, který je ekonomicky únosný. Nakonec jsme se dohodli i na způsobu případných kompenzací,“ tvrdí starosta Gold. „Na bankomat jsme museli měsíčně doplácet devět tisíc korun,“ dodává starosta Rotavy Jan Slíva.   

Jak si Česká televize ověřila, v některých místech, kde Pharro bankomaty ještě provozuje, radnice uvažují o vypovězení smlouvy. Nechtějí platit kompenzace. Vždyť ani při nich jim firma Pharro nedává žádné záruky.