U Vlašimi vznikne nový areál pro léčení volně žijících zvířat

Vlašim – Současné prostory záchranné stanice pro léčení zvířat v centru Vlašimi už nestačí, zraněných volně žijících živočichů v přírodě stále přibývá. Ročně stanice přijme přes 500 zvířat – nejčastěji zraněné ježky nebo ptáky popálené elektrickým proudem. První pacienty by nová zvířecí léčebna mohla přijmout v červnu příštího roku.

Zvířat, která potřebují pomoc odborníků, je každým rokem víc, navíc se zpřísňují veterinární předpisy. Výstavba nového areálu by měla kapacitní problémy vyřešit. Ve stávajících prostorách záchranné stanice zůstane v budoucnu jen expoziční část pro veřejnost. Příjem, karanténa, léčba a rehabilitace se přesunou zhruba dva kilometry za město.

Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody říká, že zvířata potřebují k léčbě klid, stejně jako lidé. Polovina ošetřených zvířat se vrací zpět do volné přírody. Ta zbylá zůstávají v záchranné stanici a návštěvníci se na ně mohou přijít podívat. „Stanicemi projdou ročně desetitisíce lidí, především dětí ze škol a různých oddílů. Podle mě je tedy důležité, aby expozice byly přístupné a co nejméně omezovány veterinárními podmínkami,“ nechal se slyšet předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Výstavba nového areálu vyjde téměř na 71 milionů korun. Většinu zaplatí Evropská unie, přispěje ale i město a Středočeský kraj. První zvířecí pacienti by se v nových prostorách mohli léčit už příští rok v létě.