V Lázních Bohdaneč se diskutovalo o kosmu

Lázně Bohdaneč – Zájemci o kosmonautiku ze střední Evropy přijeli do lázeňského městečka Lázně Bohdaneč. Jubilejní desátý ročník Kosmos-News Party je největším středoevropským mezinárodním setkáním zájemců o kosmonautiku. Na tradiční akci se sešli zájemci o pilotované kosmické lety, výstavbu mezinárodní kosmické stanice a další aspekty pilotovaného výzkumu kosmu. Konference mapuje historii oboru až po současný výzkum a vývoj. Kromě přednášek a besed na „kosmická“ témata tvoří doprovodný program také vystavené exponáty ze sbírek zúčastněných: autogramy, filatelie, video, dokumentace nebo knihy.

O mezinárodním programu kosmické spolupráce Interkosmos, vesmírné turistice, hybridních raketových motorech nebo tajném raketoplánu X-37 a o dalších tématech diskutují spolu s předními odborníky desítky zájemců o kosmonautiku. „Před deseti lety jsme začali s 21 lidmi. Nyní jsme na stovce a myslím, že to je limit, protože jsme současně omezeni prostory,“ uvedl organizátor Kosmos-News Party 2010 a předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti Milan Halousek a majitel kosmické agentury Tasillo Römisch z Německa doplnil: „Jsem majitelem soukromého kosmického muzea, mám spoustu sbírek, pořádám výstavy. Pokud je třeba, spolupracuji přímo s kosmonauty.“

Vesmírné projekty přijeli do Lázní Bohdaneč zhodnotit uznávaní experti a účastníci mezinárodních programů. „Jde to všechno dopředu rychleji, než člověk stačí sledovat. Když to porovnám s tím, co bylo o vesmíru známo, když jsem studoval, je to nesmírný pokrok,“ prohlásil zástupce ČR v mezinárodních astronautických organizacích Luboš Perek. Zájemci o pilotovanou kosmonautiku se zamýšleli nad často diskutovaným pobytem člověka na Marsu. „Pokud by nebyla na místě nějaká možnost uzavřeného biologického okruhu, kde se potrava vyrábí a odpady spotřebovávají, byl by pobyt na Marsu nepředstavitelný,“ podotkl autor biomedicínských projektů programu Interkosmos Ludvík Novák. Přednášky, projekce a vystavené modely na konferenci zdaleka neoslovily jen dospělé. „Můžeme tu vidět, jak to vypadá v kosmické lodi Saturn 5,“ vysvětlil jeden z nejmladších účastníků setkání Marek Přibyl.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Už nyní organizátoři připravují Kosmos-News Party 2011, hlavním tématem budou počátky dobývání kosmu u příležitosti 50. výročí Gagarinova letu.