Davy tradičně zavalily stan proti melanomu

Praha - Stan proti melanomu na Václavském náměstí vzbudil dnes obrovský zájem. Už dvě hodiny před otevřením ordinací, v nichž kožní lékaři vyšetřují zájemcům riziková mateřská znaménka, stála před stanem fronta lidí. Během dne se natáhla na několik desítek metrů. Loni bylo na stejné dvoudenní akci vyšetřeno 1 567 lidí. Přišlo jich mnohem víc, ale vyšetřovací kapacity na víc nestačily.

Přednostu dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesora Petra Arenbergera enormní zájem nepřekvapuje, přetrvává již několik let. Velký zájem je podle něj dán hlavně tím, že mnoho lidí, kteří na vyšetření přijdou, má trošku nečisté svědomí, co se týče znamének.

Profesor Petr Arenberger:

„U lidí, kteří mají světlý fototyp a snadno se spálí, nebo spálili v dětství nebo mládí, tohle všechno vede k vyššímu riziku vzniku maligního melanomu.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

„Obávají se jít takzvaně k doktorovi. Když ale přijdeme do terénu, do prostředí, kde každý běžně chodí, mají lepší pocit, že je to jen nezávazné vyšetření, že tu nebudeme operovat a dělat nic drastického, že je to prostě jenom nakouknutí. Tím je to pro ně přijatelnější,“ vysvětlil.

Profesor Arenberger potvrdil, že spálení na slunci je vysoce rizikové. Zdůraznil význam krémů s ochrannými faktory. „Pro dospělé i děti doporučujeme plážové oblečení. Pro děti je ideální, protože se pod ním už nemusejí mazat, přitom je to vzdušné, dá se v tom koupat a děti to dokonce mají rády, protože vypadá vesele,“ řekl.

Stan proti melanomu bude na Václavském náměstí na úrovni Opletalovy ulice také v úterý, opět od 10:00 do 18:00. Kdo se tam nedostane, neměl by podle profesora váhat a měl by navštívit kožního lékaře. Nestačí vyšetření u praktika, chce to „odborný“ pohled. Pokud jsou podezřelá znaménka, je prý lépe jít do zařízení, kde mají digitální dermatoskop. Přístroj umožní dělat analýzy, lze na něm porovnávat případné změny v průběhu let.

  • Petr Arenberger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/827/82654.jpg
  • Informační leták o melanomu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/827/82638.jpg