Spor o účast ve volební komisi

Hradec Králové - Starostka Doubravice u Dvora Králové nad Labem Petra Samková nechce, aby ve volební komisi v obci zasedla při parlamentních volbách koncem května jedna z místních obyvatelek. Do komise ji nominovala KSČM. Starostce ale vadí, že jde o ženu, která s manželem kritizuje vedení radnice.

Rambouskovým se v Doubravici ledacos nelíbí a vedení obce o tom dávají vědět. Proto starostka nechce paní Rambouskovou ve volební komisi. „Nechtějí spolupracovat a stále vznášejí různé námitky proti obecnímu úřadu, proti zastupitelům, proti všem. Proč by měla být paní Rambousková v komisi?“ ptá se starostka Petra Samková.

Starostka se pokusila dosáhnout toho, aby paní Rambouskovou z volební komise stáhli ti, kdo ji tam navrhli, tedy zástupci KSČM. Neuspěla. „Předseda mi řekl, jestli stojím o to, abych šla do volební komise, že nikoho nemají. Tak jsem řekla, že mám čisté svědomí,“ říká Martina Rambousková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pan Rambousek se kritikou vedení radnice v Doubravici netají. Jen neví, proč za to má být potrestaná jeho manželka. „Nelíbí se mi přidělování obecních dotací soukromým subjektům,“ uvádí Oldřich Rambousek.

Zákon ale starostce pravomoc zasáhnout do složení volební komise nedává. „Obec nesmí podle zákona odmítnout žádného kandidáta do volební komise navrženého politickou stranou, pokud tomu nebrání zákonem stanovené překážky, například zbavení svéprávnosti, zbavení osobní svobody při výkonu trestu nebo účast v těch volbách na kandidátce z některých stran,“ vypočítává mluvčí Magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda. „Domnívám se, že by určitě mělo být nějaké právo starostů nebo místostarostů, že pokud nejsou spokojeni s nějakým delegátem, aby si ho mohli zvolit nebo určit sami,“ oponuje starostka Doubravic Petra Samková. „Právě u okrskových volebních komisí jde o to, aby se ti lidé naučili spolupracovat, i když mají různé názory na věc,“ připomíná předsedkyně krajské rady Královéhradeckého kraje Taťána Lankašová.

Martina Rambousková nakonec ve volební komisi zasedne.