Josef Vágner - otec safari v královédvorské zoo

Dvůr Králové nad Labem - Do života lesníka, zoologa a spisovatele Josefa Vágnera osudově zasáhla Afrika a zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Královédvorská zoo, kterou vedl v letech 1963 až 1984, dosáhla pod jeho vedením mimořádného rozvoje. Zahradu podstatně rozšířil a založil v ní v Čechách ojedinělé safari, které se dodnes specializuje na africkou zvířenu. Neúnavný popularizátor africké přírody a vychoval s manželkou Zdeňkou ve Dvoře Králové pět dětí. Milovník dobrého moravského vína, houslové muziky a ctitel obrazů Zdeňka Buriana zemřel 6. května 2000.

Královédvorská zoo, kterou vedl v letech 1963 až 1984, dosáhla pod jeho vedením mimořádného rozvoje. Vágner uspořádal sedm velkých a dvě malé expedice do afrických zemí, kde se svými spolupracovníky odchytil více než 3000 zvířat, z nichž po pečlivém výběru dovezl do Československa téměř dva tisíce kusů.

Ačkoliv rodák z podkrkonošské Ždírnice, narozený 26. května 1928, původně vystudoval lesnickou fakultu na ČVUT, po absolvování několika afrických expedic se z něj brzy stal světově uznávaný odborník na tropickou zoologii. V osmdesátých letech otevřeně upozorňoval na devastaci světové přírody. Po pádu komunistického režimu se stal načas mluvčím Občanského fóra v Hradci Králové, kde uplatnil své řečnické nadání.