V Praze otevřeli masérské studio nevidomých

Praha - Nevidomí v Praze otevřeli své první masérské studio v České republice. Funguje jako chráněná dílna a její zřizovatel se chce pokusit snížit míru nezaměstnanosti, která u nevidomých dosahuje skoro devadesáti procent. V případě komerčního úspěchu pražského studia chystají nevidomí podobná pracoviště i v dalších českých městech.

Roman Mirga z Mostu oslepl v průběhu dospívání. Deset let marně hledal práci, rekvalifikoval se na maséra a teď ji konečně našel. Přijali ho v nově otevřené chráněné dílně nevidomých masérů. „Na toto místo se hlásilo asi čtrnáct lidí. Já přišel na pohovor a asi za tři měsíce mi zavolali, že jsem to místo dostal,“ popisuje svou cestu za prací masér Roman Mirga.

Konkurz do chráněné dílny vyhrála i Hana Jetelová, které se tak splnil sen pomáhat lidem. „V práci se učíme další hmaty, které jsme dosud neznali. Budeme se učit různé zábaly, například čokoládový, které jsou na trhu velice žádané,“ říká Hana Jetelová.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Se zcela ojedinělým projektem zaměstnat nevidomé maséry v chráněné dílně, jejíž provoz dotuje stát, přišel Vladimír Patera, sám masér se slabozrakým postižením. Chtěl dát práci nevidomým, kterých v Česku žije zhruba tři sta tisíc, a potýkají se s devadesátiprocentní nezaměstnaností. „Masáž od nevidomého je zcela odlišná od normální masáže, protože nevidomý nemůže tzv. šidit zrakem, on tu svalovou řasu musí nahmatat,“ vysvětluje profesionální přednosti nevidomých masérů zřizovatel chráněné dílny masérů v Jinonicích Vladimír Patera.

Nezájmu o masérské služby nevidomých se Vladimír Patera neobává, naopak. „Firmy, které od nás tyto služby odebírají, mají daňové úlevy, zároveň mají i povinnost je nakupovat nebo zvolit náhradní plnění,“ uvádí Vladimír Patera.

Chráněná dílna masérů chce během následujícího roku expandovat do všech krajských měst.