Bývalý starosta Opatovic nad Labem porušil tiskový zákon

Opatovice nad Labem - Bývalý starosta Opatovic nad Labem Jan Tikal porušil zákon tím, že vydával oběžník a neměl na to patřičnou registraci. Potvrdili to krajští úředníci. Stížnost na počínání někdejšího starosty podalo současné vedení opatovické radnice, kterou Tikal ve svých oběžnících opakovaně napadá. Ten svoji chybu sice přiznal, ve veřejné kritice a posílání dopisů chce ale dále pokračovat.

Bývalý starosta a známý odpůrce výstavby čtyřproudé silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi pochybil. Tak rozhodl krajský úřad po prověrce Tikalova oběžníku. „Tento pán se skutečně dopustil porušení tiskového zákona, a to hned ve třech paragrafech,“ prohlásila Milada Valečková, vedoucí oddělení kultury a památkové péče KÚ Pardubického kraje.

Bývalý starosta si za obsahem oběžníku stojí

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jan Tikal svoji chybu před úředníky přiznal. Za obsahem oběžníku si stojí. „Ono tam víceméně bylo tak nešikovně to logo Opatky a opati, kdyby tam nebylo a nebyla číslována ta čtyři vydání, tak k tomu vůbec nedošlo,“ řekl Tikal. „My jako obec musíme dodržet určité zákonné principy a tady by svévolně jakýkoliv člověk mohl vydávat jakékoliv periodikum a napadat přitom jednotlivé osoby,“ konstatoval starosta Opatovic Pavel Kohout.

Opatovické radnici, která si na Tikala stěžovala, navíc vadí, že ji kraj o výsledku šetření neinformoval. „Je to už víc jak dva měsíce a do dnešního dne nemáme žádnou odpověď z krajského úřadu,“ řekl místostarosta Opatovic Jaroslav Procházka. „Obecní úřad v Opatovicích nás požádal, abychom ho informovali zpětně, což můžeme udělat až v okamžiku, kdy řízení uzavřeme vydáním rozhodnutí,“ tvrdí Valečková.

Přestože Janu Tikalovi podle zákona hrozí pokuta až 200 tisíc korun, podle krajského úřadu bude jen symbolická. Své názory chce bývalý starosta dál šířit formou osobních dopisů nebo po internetu. Ať už správní řízení dopadne jakkoliv, kvůli výrokům v oběžníku současný starosta zvažuje právní kroky. Jan Tikal s odkazem na další dopisy adresované občanům vzkazuje: „To, co o něm napíšu v dalším dopise, to si za klobouk nedá!“

Pardubický kraj
Zdroj: ČT24