Trutnovští musí i přes osobní vlastnictví bytů platit za chyby družstva

Trutnov – Přestože si nájemníci desítek bytů v Trutnově své družstevní bydlení odkoupili do osobního vlastnictví už před šesti lety, musí nyní družstvu za každý byt zaplatit 12 tisíc korun. Patří totiž mezi téměř dva a půl tisíce lidí, kteří doplatili na rozhodnutí bývalého vedení družstva. To před třemi lety podepsalo nevýhodnou smlouvu, kvůli které muselo zaplatit pokutu čtyřiadvacet milionů korun. Dluh vedení družstva rozpočítalo mezi své členy a překvapivě naúčtovalo i těm, jenž mají byty v osobním vlastnictví.

„Já to vnímám jako nespravedlnost vůči nám, protože jsme neprovedli nic špatného a máme za to trpět,“ uvádí Ludmila Rulíková, vlastnice jednoho z bytů.

Zástupci stavebního bytového družstva se k problému nechtěli vyjádřit, jak dokládají slova ředitele družstva Stanislava Borovičky: „Nejsem člověk, který může vystupovat navenek, nejsem statutární orgán. Nechtějte ode mne vyjádření.“ Podobně odpovídal i první místopředseda představenstva trutnovského družstva Vladimír Kučera: „Ne, ne, já nebudu rozhodně odpovídat. Tady je to dost nebezpečné, tady jde o strašné miliony.“

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

O nás bez nás

Hlavním argumentem bytového družstva je, že lidé i po odkoupení bytů do vlastnictví zůstali dobrovolně členy družstva. Vlastníci bytů ale oponují, že s nimi jako se členy družstva už řadu let nikdo nejednal a o rozpočítání dluhu se rozhodlo bez nich. „Měli jsme v podstatě upřeno naše základní právo, že se nějakým způsobem můžeme účastnit na jednání a rozhodování družstva,“ vysvětluje zástupce společenství vlastníků Dita Hornychová.

Podle advokáta Tomáše Skoumala udělalo družstvo chybu, pokud členy družstva nezvalo na členské schůze. Podle vlastníka jednoho z bytů Jana Ročka navíc může být podobně postižených až 30 procent lidí z celkového počtu dva a půl tisíce členů. Zatímco však lidé z některých domů družstvu požadovanou částku nakonec zaplatili, desítky jiných to odmítly a chtějí se obrátit na soud.