Nová koncepce školství na Pardubicku vyvolává rozruch

Pardubice – Pardubický kraj chce některé školy sloučit, protože počet žáků klesá a nedaří se naplňovat třídy. Vysloužil si však kritiku od kantorů za to, že s nimi nový plán neprojednal. Dokument, který z úřadu unikl na internet, je podle ředitelů špatně připravený. Takzvaná optimalizace školství v kraji vylekala i studenty.

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL) informoval, že počet žáků klesl z 28 na 23 tisíc. Sloučit některé školy je prý nutné. Ředitelé škol jsou ale v šoku. Při zpracování koncepce je nikdo o konzultaci nepožádal. Přitom dokument, který z krajského úřadu unikl a je v oběhu na internetu, uvádí konkrétně ty školy, které by se měly sloučit a opustit stávající prostory.

To je i případ stavební školy v Rybitví. „Mám obavy, zda ten dokument vytvářeli kompetentní odborníci. Je to mrhání veřejnými prostředky,“ nechal se slyšet ředitel SOŠ a SOU stavební Rybitví Jaroslav Pakosta. Nejsou to ani dva roky, kdy škola z veřejných prostředků investovala do výstavby učeben a dílen 132 milionů korun. Teď by je měla opustit. Roman Línek k tomu řekl, že každá škola má svou investiční historii, která však nemůže být jediným argumentem.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Krajskou radní zodpovědnou za školství Janu Pernicovou se redaktorům ČT dnes kontaktovat nepodařilo. Na čtvrtek už ale svolala tiskovou konferenci, na které chce koncepci školství představit veřejnosti.