Okolí olomouckého nádraží je po kompletní rekonstrukci

Olomouc - Prostor před hlavním vlakovým nádražím v Olomouci je po devíti letech kompletně zrekonstruovaný. Cestující tam najdou moderní odbavovací terminál, systém inteligentních zastávek i nové silnice a klidové zóny. Rozsáhlé úpravy stály jen za poslední rok přes 260 milionů korun. Celková částka je ovšem podstatně vyšší, od roku 2001, kdy rekonstrukce začala, si vyžádala další stovky milionů. Teď už olomoucké přednádraží čekají jen drobné úpravy. Třeba vybudování fontánky.

První návrhy na úpravy prostoru před olomouckým hlavním vlakovým nádražím se objevily už za Rakouska–Uherska. „Ve třicátých letech byl ten prostor přestavěn a od té doby v podstatě ten stav zůstal až na drobné úpravy nezměněn,“ potvrdil ředitel projekční kanceláře Luděk Šťastný. O rekonstrukci přednádraží začala Olomouc vážněji uvažovat až v roce 1998.

V roce 2001 se město pouští do rekonstrukce. Opravy zahrnují vybudování podzemního parkoviště, podchodu do místní části Hodolany a úpravu prostoru před krajským úřadem. Náklady dosahují dvou set patnácti milionů korun.

O tři roky později přichází na řadu jižní část přednádraží za sto třináct milionů. Poslední etapa oprav se rozjela loni. Její součástí byla dostavba přednádraží v severní části, dopravní napojení okolních ulic a modernizace odbavovacího terminálu. „Je to taková vstupní brána do města a myslím si, že působí daleko lépe, než působila před těmi patnácti, dvaceti lety,“ říká primátor města Olomouce Martin Novotný.

  • Olomoucké nádraží dříve autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174047.jpg
  • Olomoucké nádraží dnes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174048.jpg