Liberec vydá dluhopisy za dvě miliardy korun

Liberec - Dluhopisy za dvě miliardy korun se chystá vydat město Liberec. Záměr podpořila koalice i opozice. Důvodem je snaha odvrátit hrozbu, že v příštích letech bude mít město v pokladně pouze na splátky úvěrů a nic jiného. Liberec je bude splácet patnáct let a šetřit musí dál. Navzdory krizi a nižšímu rozpočtu loni zadlužení snížil asi o sto milionů. Je čtvrtým městem, které v posledních letech dluhopisy vydalo. Ostatní města ale peníze investovala.

V Liberci panuje vzácná shoda - vydání dluhopisů je nezbytné, říká vedení města i opozice. Statisticky na každého ze sta tisíc občanů města připadá osmnáct a půl tisíce korun dluhu a před městem jsou léta stamilionových splátek. Emise dluhopisů je sníží a rozloží do delšího období. „Ekonomická situace města Liberce umožňuje dostát závazkům spojených s vydáním dluhopisů,“ řekl Jakub Haas, mluvčí ministerstva financí.

Liberecká aréna, tramvajová trať i sportovní areál na Ještědu. To všechno vyrostlo v Liberci na dluh. Podle opozice ovšem zbytečně. „Zadluženost Liberce je tak vysoká, že by se bez těch dluhopisů takřka nedala splácet,“ konstatoval zastupitel Jiří Šolc (SOS). „Bohužel toto zatížení ponesou ta další zastupitelstva – další generace,“ prohlásil zastupitel Jan Korytář (SZ).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Bez úvěrů by v Liberci nic nevzniklo, hájí se město. Vydání dluhopisů zjednoduší složité finanční vztahy. „Dneska máme už možná několik desítek úvěrů u různých věřitelů a takto budeme mít vlastně jeden velký úvěr, dluhopis, který budeme mít s jedním věřitelem,“ řekl primátor Liberce Jiří Bittner (ODS).