Jeseníky se pyšní nejstarší turistickou mapou

Olomouc - Odborníci z olomoucké Vědecké knihovny zjistili, že Jeseníky trumfly Krkonoše. Nejedná se však samozřejmě o výšku pohoří, ale o kartografické materiály. Jeseníky totiž mají vůbec nejstarší českou turistickou mapu a průvodce. Ty krkonošské jsou o celé dva roky mladší. Jesenickou mapu od Johana Rippera vydal Moravskoslezský sudetský horský spolek už v roce 1881 a obsahuje na sto kilometrů značených tras.

Doba, která dělí nejstarší turistickou mapu Jeseníků od té nejnovější, činí už bezmála sto třicet let. Za tuto dobu se na mapě Jeseníků hodně změnilo. Zatímco se autor té historicky unikátní Johan Ripper zaměřil jen na hlavní hřeben Jeseníků a výběr nejznámějších magistrál, dnes mohou turisté putovat po mnohonásobně podrobněji zakresleném území. Zajímavostí je, že například Praděd, Červenohorské sedlo, Šerák a Revíz doporučovala mapa už tehdy jako turisticky nejatraktivnější a jsou jimi dodnes.

K turistické mapě se dal zakoupit i průvodce 

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Členové jesenického spolku byli velice aktivní a všechny nakreslené trasy také sami vyznačili. Tato pozoruhodná práce byla doplněna i možností si za dva zlaté k mapě pořídit i turistického průvodce, který zpracoval Vilibald Miller. Právě tento průvodce je vůbec nejstarším známým u nás. Najít se v něm dají nejen popisy jednotlivých tras, ale i ceny za ubytování nebo doprovod.

Jesenický horský spolek se zasloužil i o vybudování desítek chodníků, chat a rozhleden. Dodnes je například možné navštívit Jiřího chatu na Šeráku.

Turistický průvodce
Zdroj: ČT24