Nejstarší česká sklářská škola slaví 90 let

Železný Brod – Na výstavě, kterou uspořádala sklářská škola v Železném Brodě u příležitosti 90 let od svého založení, jsou k vidění práce studentů – mezi nimi i exponáty, které se jinde nedělají, například skleněné figurky, které v podobě české bižuterie pronikly do celého světa. Výstava těch nejlepších žákovských prací za posledních pět let zde potrvá až do konce srpna.

Na počátku byly vinuté perle, z nichž škola před devadesáti lety vytvořila první figurky, nejdřív na drátku. Potom se figurky také natahovaly a foukaly. Ze Železného Brodu pronikly jako součást české bižuterie do celého světa. Po devadesáti letech se výroba vrací k původní technologii.

Vedoucí oboru figurek SUPŠS Železný Brod Jan Hásek říká, že krok zpátky to není, protože každá technika se může vyvíjet. Téma studentských prací byl cirkus. Menší figurky zabraly hodiny práce, větší také týden.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Železnobrodská škola vznikla v roce 1920 jako první česká sklářská škola. 150 žáků tady teď studuje zpracování skla, design a aplikovanou chemii. K dispozici mají vlastní huť. Právě figurky můžou být podle zdejších učitelů tím, co skláři vyvezou i dnes.

Sklářská škola
Zdroj: ČT24