Nejdelší poutní stezka začíná v Teplé

Karlovy Vary - Nejdelší poutní stezka u nás měří skoro sedmdesát kilometrů. Vede z kláštera v Teplé do zaniklé obce Skoky na Karlovarsku a dnes ji otevřel plzeňský biskup František Radkovský. Turisty čekají cestou i zajímavé památky a přírodní lokality. Poutní stezka by měla přilákat nejen věřící, ale i lidi se zájmem o přírodní a kulturní krásy.

Poutě do Skoků začaly už v 18. století. K obrazu Panny Marie Skokovské přicházely tisíce věřících. Tradici přerušila válka a odsun původních obyvatel. Lidé se na místě ale tajně scházeli i během komunistické totality. „Putování patřilo vždycky k vlastnostem člověka, protože to tak nějak zobrazuje kus jeho života,“ vysvětluje plzeňský biskup František Radkovský. „Je něco úžasného, že si lidé u nás v kraji uvědomují duchovní rozměr,“ dodává administrátor kláštera v Teplé Ján Augustin Kováčik.  

Trasa začíná u kláštera v Teplé a vede přes dvě desítky malých obcí a měst do zaniklé vesničky Skoky nedaleko Žlutic. Měří šedesát osm kilometrů a poutníci by do cíle měli dojít za tři dny. Kdysi vyhlášené místo zlikvidovala v šedesátých letech armáda. Uprostřed lesů zůstal jen opuštěný barokní kostel. „Bylo to místo mnoha vyslyšení, mnoha uzdravení duše i těla a věříme, že ta moc boží působí neustále,“ říká Ján Augustin Kováčik. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Stezku oživilo občanské sdružení Pod střechou. Patnáct dobrovolníků na ní pracovalo dva roky. V terénu trasu vyznačili vlastní modrobílou turistickou značkou, tak aby ji mohli využívat i běžní turisté. „Zvláště v tomto kraji nemůžeme stavět jenom na duchovní stránce, takže my jsme se snažili tu stezku udělat pro každého,“ objasňuje předseda občanského sdružení Pod střechou Jiří Schierl. 

Občanské sdružení Pod střechou chce v budoucnu stezku ještě rozšířit o informační tabulky, zřídit poutní ubytovny a nabídnout další služby.