Na Rokycansku pátrají dobrovolníci po hrobech ruských vojáků

Plzeň - Obce na Rokycansku pátrají po hrobech ruských vojáků, kteří v regionu padli na konci války. Požádalo je o to ruské velvyslanectví. Zastupitelský úřad se snaží doplnit centrální evidenci válečných hrobů, a po celé republice proto rozeslal seznamy se jmény padlých příslušníků Rudé armády. Pátrání ale není jednoduché, pamětníků už je málo.

Na Rokycansku pátrá po válečných hrobech na hřbitovech i rozpadlých pomníčcích v lesích parta nadšenců. Vychází přitom ze seznamu od ruského velvyslanectví. Rokycanska se týká 14 jmen – a 12 z nich se už podařilo najít. Například na hřbitově v Mýtě u Rokycan leží hromadný hrob sedmi vojáků. „Kromě těch vojáků je tam pohřbena i lékařka lazaretu, která zemřela snad na tyfus,“ uvedl místostarosta Mýta, pamětník Jan Auinger. Správce hřbitova, Jan Veverka, si ještě pamatuje, když vojáky pohřbívali. Bylo mu šest let a uložení každého mrtvého do hrobu prý doprovázely čestné salvy. Ne všichni vojáci ale padli na Rokycansku hrdinnou smrtí na bojišti – jeden třeba spadl pod tank, další spadl z houpačky.

V Plzeňském kraji pátrá po hrobech ruských vojáků šest obcí s rozšířenou působností. Celkem mají ověřit 95 jmen. Pátrači ještě chtějí dát výzvu do novin. Doufají, že by se jim mohl ozvat další pamětník tehdejších událostí.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)