Snížení platů sociálním pracovníkům ohrožuje zajištění služeb

Karlovy Vary – Zástupci Karlovarského kraje kritizují připravovaný rozpočet a platové tarify pro pracovníky v sociálních službách. Politici se obávají, že kvůli příliš nízkým mzdám budou zaměstnanci odcházet. Zástupci ministerstva práce nesouhlasí. Podle nich kraje budou moci pracovníkům platit víc, než uvádějí tabulky.

Iveta Wolmuthová pracuje v ústavu pro mentálně postižené už 15 let. Teď ale uvažuje o odchodu. Říká, že za méně než osm tisíc korun hrubého pracovat nemůže. Ředitel Ústavu sociální péče Mariánská Pavel Novák potvrdil, že pracovníci ústavů jsou už nyní velice špatně placeni, údajně nejsou prostředky.

Mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová tvrdí, že kraje nemusejí vyplácet zaměstnancům jen 7 600 korun podle tzv. platových tarifů. Jde prý o velmi zkreslující a zavádějící informace. Zaměstnavatel může pracovníkům zvýšit plat ještě osobním ohodnocením. Náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD) ale říká, že pro sociální zařízení dostane přibližně o třicet milionů korun méně než loni. Neví, kde ušetřit, aby osobní ohodnocení vyplácel.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Původní rozpočet dvě miliardy korun ministerstvo díky vnitřním úsporám navýšilo na více než trojnásobek. Podle mluvčí samy kraje stanovily šest miliard jako limitní částku, aby udržely sociální služby na současné úrovni. Zástupci Karlovarského kraje nechtějí sociální služby nijak rušit nebo omezovat, budou proto o rozpočtu na příští rok s ministerstvem dál vyjednávat.