Hořický student si z chemické olympiády v Japonsku odvezl zlatou medaili

Hořice – Obrovský úspěch na mezinárodní olympiádě v japonském Tokiu zaznamenali čtyři mladí čeští chemici. Přivezli celkem čtyři medaile, dvě zlaté a dvě stříbrné. Nejvyšší trofejí se může pochlubit i sedmnáctiletý student z hořického gymnázia Ondřej Hák. Na zlatou medaili je opravdu pyšný. Uspěl v konkurenci téměř 270 středoškoláků z 68 zemí světa.

Student Gymnázia a SOŠ Hořice Ondřej Hák přiznává, že největší strach měl ze soupeřů z Asie. I ty ale porazil. Vedoucí českého reprezentačního družstva Petr Holzhauser říká, že úspěch českých studentů je opravdu fenomenální. Chemie je pro Ondřeje koníčkem už od základní školy. První pokusy prováděl ve čtvrté třídě a chemikálie a zkumavky od té doby neopustil.

Zlato z Tokia pro Ondřeje není prvním úspěchem, Česko totiž na různých mezinárodních soutěžích reprezentuje pravidelně a kvůli tomu má i individuální studijní plán. Medaile z Japonska si ale zatím cení nejvíc. „Je to talent, se kterým se setkáte jednou za život,“ sdělila učitelka chemie z hořického gymnázia Lenka Bednářová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ředitel gymnázia Josef Lindauer prozradil, že Ondra je úspěšný nejen v chemii, ale v podstatě ve všech předmětech. V budoucnu chce Ondřej vystudovat vysokou školu a poté se věnovat výzkumu v oblasti plastů a medicíny.