Mariánské Lázně se přou se státem o hřbitov

Mariánské Lázně - Odkládané restituce církevního majetku na Mariánskolázeňsku už léta komplikují radnici nakládání s pozemky. Některé totiž dočasně patří státu, v důsledku toho stát žádá po městě úhradu nájmu za provozování hřbitova. Mariánské Lázně to ale odmítají s tím, že jde o veřejnou službu. Hřbitov byl založen v roce 1843 premonstráty z kláštera v Teplé, kteří už několik let usilují o navrácení svých pozemků. Celou věc ale vyřeší až zákon o církevním majetku.

O areál s rozlohou 30 tisíc metrů čtverečních se stará město, od poloviny devadesátých let jsou tady uloženy i ostatky tisíců německých vojáků. „Pozemky, které tvoří areál hřbitova, jsou v současné době zapsány ve vlastnictví České republiky a jsou ve správě Lesů ČR,“ vysvětlil pro ČT právní zástupce města Mariánské Lázně Milan Veselý. Až dosud radnice za hřbitov nemusela platit nájem, potíže ale začaly ve chvíli, kdy chtěla od státu pozemky koupit.

„V tu chvíli si vzpomněly Lesy ČR, že my vybíráme za hrobová místa nájemné a že budou chtít nájemné i po nás. Navrhují 180 tisíc,“ říká místostarosta Jiří Chval (ODS). Město sice na poplatcích vybere zhruba půl milionu korun ročně, ovšem jednou tolik vynaloží za údržbu areálu, svoz odpadu a správu zeleně.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Místostarosta Chval označuje za absurdní, až skoro nemravné, aby město mělo platit za něco, o co se Lesy ČR nijak nestarají. Mluvčí Lesů Zbyněk Boublík ale pro ČT uvedl že nájemní smlouvy jsou stále předmětem jednání. „Lesy ČR si uvědomují účel využívání předmětných pozemků a věří, že k dohodě o ceně nakonec dojde,“ prohlásil Boublík.

Město má ale v představách o řešení situace jasno. „Za ideální řešení bych v tomto případě považoval udělení výjimky státem a bezúplatné převedení hřbitova do našeho vlastnictví,“ tvrdí místostarosta Chval. Pokud se radnice bude chtít vyhnout případnému soudnímu sporu, musí nájem zaplatit. Na oplátku ale zřejmě bude státu účtovat za péči o zeleň.

  • Hřbitov v Mariánských Lázních autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1967/196700.jpg
  • Jiří Chval autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1968/196701.jpg