Hradecký kraj neví, komu platí za pronájem úřadu regionu soudržnosti

Hradec Králové – Téměř deset milionů korun mohl ušetřit Královéhradecký kraj tím, že přestěhuje úřad regionu soudržnosti Severovýchod ze soukromé budovy do své. Když to ale chtěl udělat, zjistil, že nevýhodnou podnájemní smlouvu nejde jednostranně vypovědět a úřad tak musí dál platit téměř čtyři miliony ročně soukromé firmě neznámého majitele.

Padesát lidí z úřadu regionu soudržnosti, který rozděluje evropské dotace a který tvoří Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj, pracuje v budově soukromého vlastníka. Strojírny ZVU dům pronajaly firmě T.Q.M. Services z Brna a ta zas dál úřadu, za více než tři tisíce za metr ročně.

Mluvčí úřadu regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová informovala, že ročně za pronájem úřad platí 3 miliony 700 tisíc korun. Úřad přitom neví, komu za pronájem vlastně platí. Firma T.Q.M. má akcie na majitele a jejich držitel není znám. Firma vznikla těsně před tím, než kanceláře, které si sama najímá, dál pronajala úřadu veřejné správy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kraj chtěl úřad regionu soudržnosti přestěhovat do vlastní opuštěné budovy bývalé nemocnice a ušetřit, nájem by využil na opravy. Narazil – úřad se přestěhovat nesmí. Eva Jouklová upřesnila, že v současných prostorách musí zůstat až do 31. března 2013. Podle náměstka hradeckého hejtmana Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) jde o mrhání veřejnými prostředky.

Smlouvu s T.Q.M., kterou kraj označili za nevýhodnou pro veřejnou správu, podepsal v březnu 2008 tehdejší předseda regionu soudržnosti a náměstek krajského hejtmana Rostislav Všetečka. Ten se odvolává na tehdejší jednání s ministerstvem pro místní rozvoj, kde byl požadavek zachování jednotného sídla.

Úřad do konce podnájmu zaplatí ještě přes 9 milionů. Další otázky vyvolává personální propojení T.Q.M. s firmou HK Centrum z Brna, která v minulosti prodala hradecký pivovar, ihned přestavěný za více než miliardu na krajský úřad. Kraj ho splácí.