Armádu spásy nejvíce potřebuje Ostrava

Ostrava - Už dvacet let funguje v České republice Armáda spásy. Pracují v ní téměř čtyři stovky pracovníků, z toho celá čtvrtina v Ostravě. V Moravskoslezském kraji je totiž potřebnost sociálních služeb vyšší než ve zbytku republiky. V posledních letech navíc lidí bez domova přibývá a právě Armáda spásy je úspěšně vrací do normálního života. Třiadvacetiletá Iva Podlužanská žije v azylovém domě v Ostravě už sedm měsíců - i s ročním Štěpánem. Utekla od manžela, který ji bil, a plánuje takhle žít ještě dva a půl roku, než jí skončí mateřská.

„Potom, co jsme se rozešli s manželem, tak mi nic jiného nezbylo, protože tady nemám rodinu a ani se s ní nestýkám,“ popisuje svou bezvýchodnou situaci. Přivydělává si na brigádách, aby malého Štěpánka o nic neošidila. Matek s dětmi je v azylovém domě Armády spásy na Fifejdách deset, a kromě nich zde žijí i ženy bez dětí, mezi nimi dvacetiletá Zuzana.

Ta doma nevydržela kvůli hádkám s rodiči, přestěhovala se do podnájmu, ale přišla o práci a tím i o peníze na bydlení. Přestože ještě novou nenašla, chce se postavit na vlastní nohy a v pondělí se z azylového domu stěhuje. „Tady mi opravdu pomohli, starali se všichni, pečovatelky, sociální pracovníci,“ říká vděčně Zuzana Horváthová. Armáda spásy u nás pomáhá už dvacet let, právě v Ostravě je nejvíc pracovníků – kolem stovky, pracují v šesti azylových domech. „Bezdomovectví a chudoba tento kraj poznamenaly hodně. Jak ten průmysl šel do útlumu, přišli lidé o práci, pak o bydlení,“ potvrdila mluvčí Armády spásy ČR Pavla Vopeláková.

Za poslední rok a půl přitom lidí bez domova přibývá, a to hlavně kvůli dluhům. „Většina tady přijde zubožená, potřebuje si na chviličku odpočinout, získat sebejistotu a tu získává právě u nás,“ poukazuje na důležitost podobných zařízení vedoucí azylového domu Marcela Stryjová. Problém přitom sociální pracovníci vidí hlavně v nedostatku sociálního bydlení, v azylových domech se totiž snaží lidi bez domova udržet co nejkratší dobu. Zároveň zdůrazňují i prevenci, dostat bezdomovce zpět do společnosti je totiž až osmkrát nákladnější než jim bydlení udržet.