Deště na Turnovsku přinesly i sesuvy půdy

Dolánky (Turnovsko) - Následky dešťů, které začátkem týdne rozvodnily toky v Libereckém kraji, zaměstnávají také geology. Na několika místech došlo k rozrušení půdy. Přestože bezprostřední nebezpečí nyní nehrozí, je potřeba sesuvy co nejdříve odstranit a zajistit problémová místa pro případ nových dešťů. S hukotem jako při bouřce se třeba v Dolánkách u Turnova utrhnul kus svahu i s mezinárodní silnicí číslo deset do Harrachova.

Zhruba 600 kubických metrů jílu, kamení a stromů zavalilo zahradu rodinného domu. Provoz na silnici řídí semafory, objížďka pro kamiony tu není možná. Starostka Turnova Hana Maierová (Nez.) potvrzuje, že laický úsudek budil v době dešťů obavy, aby sesuv dále nepokračoval. „Pokud je doprava odvedena na tu stabilní část, která je v původním zářezu, nehrozí, že by se to bezprostředně utrhlo,“ říká Zdeněk Fišer, krizový manažer z městského úřadu v Turnově. Silničáři plánují opravu ještě letos. Zajištění svahu a kus nové silnice přijde na dva miliony korun.

V dešti se sesula také část bloku pod hradem Vranov nad Malou Skálou. Kameny se skutálely až k nejbližším domům. S opravou, kterou obec odhaduje na miliony korun, musí vypomoci i horolezci. „Nebezpečí pádu potrvá až do jara. Předpokládám, že všechno bude spravené do konce března, aby mohla sezona začít,“ uvedl starosta Malé Skály Jiří Nejedlo (ODS). K sesuvům přitom docházelo už při srpnových povodních. Ve vzduchu třeba visí staré koleje na nádraží ve Frýdlantu.

Reportáž Milana Brunclík (zdroj: ČT24)