Developer nepovoleně vykácel stromy za miliony

Praha - Obyvatelé Modřan se bouří proti výstavbě patnáctipodlažních věžáků v místě, kde žijí chránění živočichové. Developer, společnost Finep, tam už nechal vykácet vzrostlé stromy, přestože podle občanského sdružení neměl patřičná povolení. Obyvatelé jsou zklamaní i z jednání radních. Místo, aby kauzu prošetřili, výstavbu prý podporují.

Pozemky u modřanské polikliniky radní nabídli k výstavbě a následně k prodeji už v roce 2004. I přesto, že jiní uchazeči nabídli vyšší sumy, soutěž vyhrála s nabídkou čtyřicet šest milionů firma Kuchař a Thein, pro kterou zde bude věžáky stavět společnost Finep. Místní obyvatelé projekt neúspěšně napadali a investor šest roků vyčkával. Až nyní na pozemcích, které stále patří městské části, vykácel stromy v hodnotě skoro dvou milionů a podle občanského sdružení navíc bez povolení. „Developer nezískal povolení na výjimku chráněného druhu v chráněném biotopu, a to byl také důvod, proč roky nestavěl,“ tvrdí předsedkyně sdružení Polovina nebe Daniela Rázková. „V prostoru budoucí výstavby jsou čmeláci, mravenci a ropuchy. My jsme to konzultovali s biologem, který určil, že není problém, aby kácení probíhalo,“ argumentuje mluvčí společnosti Finep Petra Kopecká.     

Aktivistům ze sdružení se ale nelíbí i to, že developer místo stavebního úřadu oslovil takzvaného autorizovaného inspektora, jenž může proces vyřízení stavebních povolení obejít vydáním certifikátu. „Bohužel proti potvrzení autorizovaného inspektora neexistuje žádné odvolání,“ říká zastupitelka městské části Praha 12 Eva Tylová. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Sdružení se domnívá, že developer s kácením pospíchal z obavy, že po volbách by u radnice tak vstřícný postoj k výstavbě nenašel. Starosta ale tyto spekulace odmítá. „Smlouva o smlouvě budoucí kupní je už dnes právoplatná a právně vymahatelná. Vše schválilo zastupitelstvo,“ hájí postoj radnice starosta městské části Praha 12 Petr Hána. 

Pokud by po komunálních volbách jiné vedení radnice od smlouvy na prodej pozemků odstoupilo, stavebník by se nejspíš svých práv domáhal soudní cestou.