Mladých narkomanů na Ústecku přibývá

Ústí nad Labem / Předlice (Ústecký kraj) – Na Ústecku roste počet dětí závislých na drogách, vyplývá to ze statistik centra pro drogové závislosti K-centrum. Nejvíc jich je v sociálně vyloučených lokalitách. Podle terénních pracovníků je problém i v tom, že v kraji není ani jedno léčebné zařízení pro děti. Celkové počty narkomanů v centru Ústeckého kraje se podle odborníků odhadují přibližně na 4 tisíce lidí, rostou především počty uživatelů heroinu.

Příkladem za všechny jsou Předlice. Z kdysi luxusní čtvrti se za posledních 20 let stalo ghetto, kam majitelé domů sestěhovali stovky sociálně slabých. Podle terénních pracovníků je to jedno z míst, kde je nejvíc narkomanů. Drogy berou často celé rodiny. „Naše kontaktní centrum eviduje rodiče i jejich děti,“ prohlásila ředitelka K-centra Ústí nad Labem Radka Kobližková a terénní pracovník ze sdružení Romano jasnica Daniel Cichý doplnil: „Je to pervitin, toluen a dá se říct, že nyní je velký výskyt marihuany.“

Podobných míst je jen na Ústecku několik, kromě Předlic to jsou třeba Trmice nebo Krásné Březno. Radnice nemají možnost problém řešit, mohou jen hlídat, aby se v okolí škol nebo hřišť nepovalovaly použité jehly. „Z toho, že to lze nalézt na dětském hřišti, mne docela zamrazilo. Bude to pro nás jeden z prvních úkolů,“ uvedla starostka MO Ústí nad Labem – Neštěmice Liana Wagnerová (ODS). Podle statistik ale přibývá hlavně mladých narkomanů. „Sami uvádějí, že nelegální drogy začínají užívat na základní škole,“ dodala Radka Kobližková.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Podle terénních pracovníků jsou jen na Ústecku až čtyři tisíce narkomanů. Navíc mezi nimi stoupá počet těch, kteří berou heroin.

Na Ústecku roste počet dětí závislých na drogách.
Zdroj: ČT24