V centru Prahy probíhá výstava vzácných šperků

Praha – Unikátní diamant za 10 milionů korun, korunka krásy Miss Universe, diamantové vejce a další klenoty budou následujících čtrnáct dní k vidění ve výstavní síni Diamonds International Corporation (DIC) v centru Prahy. Celková hodnota vystavených diamantů a diamantových šperků přesahuje čtvrt miliardy korun.

Sochu Salvadora Dalího vytvořil před 35 lety český sochař Josef Nálepa. Dalí drží zlaté vejce osázené tisícem diamantů. Jen jejich cena přesahuje 4 miliony korun. Socha se bude dražit za vyvolávací cenu 12 milionů, samotné vejce už má ale teď svůj vlastní příběh. „Když se vejce vyrábělo, tak diamanty, které na výrobu byly poslány, se nám ztratily v jedné z největších přepravních firem světa, takže vejce bylo děláno až z druhého výběru. Dodnes to řeší policie, interpol i pojišťovny,“ informoval generální ředitel DIC Přemysl Synek.

Na výstavě jsou ale k vidění i samostatné kameny – diamanty z celého světa broušené v Antverpách. Největší má 12,5 karátu a stojí 10 milionů korun. Zajímavým exponátem je i luxusní korunka krásy Miss Universe. Přemysl Synek upřesnil, že korunka je osázena 268 diamanty a ametysty, má váhu zhruba 180 gramů a její hodnota je něco přes dva miliony korun.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Nechybí ani hodinky a klasické šperky – náušnice, prsteny nebo luxusní náhrdelníky. Ve čtvrtek k výstavě ještě přibude kolekce diamantových šperků od Blanky Matragi, ta je zatím zapůjčená v New Yorku.