Solárník z Moldavy asi zaplatí miliony za ničení biotopů

Moldava – Investorovi, který staví obří solární elektrárnu v Moldavě na Teplicku, hrozí pokuta v řádech milionů. Česká inspekce životního prostředí mu totiž stavbu zakázala, v elektrárně se ale stále objevují nové solární panely. Důvodem předběžného opatření, kterým inspekce stavbu chtěla přerušit, je oblast, ve které se solárník rozhodl stavět. Jde o území, kde žijí chránění ptáci a obojživelníci. Úřad v Duchcově navíc nejspíš vydal stavební povolení v rozporu se zákonem.

Firma ničí biotopy, zaplatí za to miliony

Firma sice dostala výjimky z ochrany přírody od krajského úřadu. Ministerstvo životního prostředí je ale poté zrušilo. Chomutovská společnost Talwin, která elektrárnu o velikosti několika fotbalových hřišť v Moldavě staví, už od inspekce dostala šedesátitisícovou pokutu. Staví totiž i přes zákaz, a ničí tím místa, kde žijí chránění živočichové.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Pavel David z inspekce v Ústí nad Labem

„Donucovací pokuta je do sto tisíc korun a pokuty za poškození biotopů jsou v řádech milionů korun.“

Firma navíc začala stavět v době, kdy neměla potřebné výjimky z ochrany přírody. Ty potom zpětně vydal až krajský úřad. Ministerstvo životního prostředí je ale zase zrušilo. „Pokud se společnost Talwin neodvolá, tak krajský úřad zahájí nové řízení,“ uvedl mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Zdeněk Rytíř.

Stavební úřad v Duchcově rozhodl špatně

Celá věc má ještě jeden háček. Stavební úřad v Duchcově zřejmě vydal ve sloučeném řízení rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení v rozporu se zákonem. K vydání rozhodnutí je totiž zapotřebí, aby měla obec platný územní plán. Ten ale Moldava nemá. Otázkou se teď tedy zabývá krajský úřad a rozhodnout by měl do poloviny prosince. „Těch způsobů může být několik - vrácení dokumentace na stavební úřad v Duchově, nebo nařízení o odstranění stavby,“ dodává Rytíř. Případ vyšetřuje už i policie.

Solární panely
Zdroj: ČT24