Na technické památky Prahy nyní s jedinou vstupenkou

Praha - Technické památky hlavního města je nově možné si prohlédnout v rámci jediné vstupenky, takzvané zážitkové karty. Můžete nahlédnout do vodárenské věže, projet pražské podzemí plné kolektorů unikátní úzkokolejkou nebo zblízka sledovat renovaci historických tramvají. O podobné zážitky mají Češi a cizinci stále větší zájem. Novinku chystá i Dopravní podnik, letos hodlá zprovoznit vůbec první soupravu metra, která v Praze jezdila od roku 1974.

V roce 1906 začaly do čistírny přitékat tisíce hektolitrů odpadní vody, kterou tu zbavili nečistot a pak vypouštěli do Vltavy. Třeba v Londýně měli podobnou čistírnu až o dvacet let později. V padesátých letech minulého století se ale voda musela začít čistit chemicky. Z téhle čističky se stalo muzeum. „To, co najdou návštěvníci pod zemí, je v takovém stavu jako před sto lety, navíc některé věci jsou zrestaurovány a spuštěny,“ řekl Tomáš Věžník, ředitel Ekotechnického muzea.

Návštěvníci si mohou prohlédnout místa, kudy protékaly splašky. V roce 1945 tu dokonce plavaly miliony. Zloději, kteří vykradli banku, chtěli utéct kanály, skončili ale v čistírně. V unikátní stavbě už také vznikly více než stovky filmů. Filmaři si oblíbili třeba prostor usazovacích nádrží. Na konci roku 2010 se tudy proháněl americký herec Tom Cruise.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Projekt poukazuje na opomíjené památky

Projekt Praha technická má za cíl upozorňovat na památky, které nejsou známé jako Pražský hrad či Karlův most, přitom jsou světovými unikáty. „Zahraniční návštěvníci ze začátku o naší akci nevěděli, postupně ji objevují. V nejbližší době zavedeme sluchátka, aby mohli poslouchat výklad ve svém jazyce,“ konstatoval Vladimír Srp z Hospodářské komory.

Čistírna odpadních vod
Zdroj: ČT24