Hejtman Palas chce sloučit osm krajských nemocnic

Ostrava - Na krajském úřadě se rozhoduje o budoucnosti nemocnic. Hejtman je chce sloučit do jednoho holdingu a navrhl termín 1. březen. Narazil ale u zdravotního výboru kraje. Jeho členové totiž zatím nemají k dispozici výsledky analýzy hospodaření krajských nemocnic, proto hejtman nakonec termín posunul až na 1. červen.

Kdo bude léčit po 1. březnu v krajských nemocnicích, kraj stále neví. Nahlas už se ale mluví o tom, že všech osm zařízení musí fungovat jako jeden celek. „Předně chceme sloučit všechny nemocnice do jednoho subjektu proto, aby naše nemocnice měly jednotné velení, jednotný účetní systém, aby společně nakupovaly například elektrickou energii,“ vysvětluje hejtman Jaroslav Palas.

Vedení kraje loni v říjnu rozhodlo, že analýzu hospodaření krajských – ztrátových nemocnic přidělí firmě RGM Medical. Zakázku za 1 850 000 korun kritizovala opozice. „Vadí mi to, že veřejná zakázka byla vyhlášena v den, kdy vítězná firma byla zapsána do obchodního rejstříku,“ poukazuje na podezřelé okolnosti opoziční zastupitelka za ODS Jaroslava Wenigerová. V čele společnosti RGM Medical je Norbert Schellong, který je mimo jiné generálním ředitelem holdingu nemocnic na východním Slovensku. Před Vánocemi krajským zastupitelům vysvětloval, kdo je v týmu, který sloučení moravskoslezských nemocnic připravuje. „Mají zkušenost s řízením nemocnic obdobného typu, ale i s nastavením a řízením sítě nemocnic,“ tvrdil na jednání zastupitelů 22. prosince.

Analýzu dostal hejtman Palas v pondělí v podvečer. Zároveň jednal i s předsedkyní zdravotnického výboru kraje Alenou Krušinovou. „V tuto chvíli jsme přijali usnesení, že zdravotní výbor nedoporučuje organizační změny k 1. březnu a žádáme, abychom byli seznámeni s výsledkem auditu, který proběhl v nemocnici,“ řekla Krušinová. „Souhlasím s názorem zdravotního výboru a doporučím termín sloučení k 1. červnu,“ vyjádřil se hejtman Palas.