Talentovaní předškoláci budou mít ve Frýdku-Místku speciální třídu

Ostrava - Pro mimořádně nadané předškoláky otevře osmá základní škola ve Frýdku-Místku speciální třidu. Pomocí testů, pohovorů a konzultací si škola vybrala 15 dětí z mateřských školek, kterým nabídne atraktivnější prostředí s počítači a také výuku cizích jazyků. Nadaných dětí je v Česku jen něco přes tři procenta a ve školce se většinou s ostatními dětmi nudí. Podobná třída je v Moravskoslezském kraji jediná, frýdecko-místecký projekt proto podporuje kromě radnice i Mensa.

Zápis do nové třídy proběhne 14. a 15. února. „Překvapovalo mě to, že už děti uměly číst, překvapil mě jejich zájem třeba o lidské tělo, o podmořský svět, bavili jsme se o vesmíru a byl to velmi příjemný rozhovor,“ pochvaluje si školní psycholog René Gavlas. 

Ředitelka školy Marie Rojková pak dodává, že žáci ve třídě budou mít k dispozici jednomístné lavice i přístup k výpočetní technice nebo dataprojektoru. „Takových tříd je v republice málo, daly by se napočítat na prstech obou rukou. Mensa to samozřejmě vítá a tam, kde ty školy potřebují, se jim snažíme pomoci,“ vysvětluje předseda české Mensy Tomáš Blumenstein.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)