Nový šéf strážníků v Ostrově je vyšetřován

Ostrov – Člověka s problematickou minulostí dosadilo na post velitele městské policie v Ostrově na Karlovarsku tamní zastupitelstvo. Jde o strážníka vyšetřovaného za údajné zneužití pravomoci veřejného činitele. Několika lidem měl protekčně snížit pokuty. V otevřeném dopise na to upozorňuje česká pobočka Transparency International.

Attila Döme údajně snížil pokuty minimálně ve třech případech ještě jako zástupce velitele městské policie. Dnes už její dvanáctičlenný sbor sám řídí. „Obáváme se toho, že z jeho strany může docházet k ovlivňování, případně zastrašování svědků,“ uvedl právník Transparency International Vladan Brož.

Zastupitelstvo schválilo Dömeho do funkce 26. ledna – dva dny poté, co Policie ČR zajistila na služebně městských strážníků dokumenty, které by mohly vést k obvinění velitele, případně dalších lidí. Teď je zkoumá legislativní odbor ministerstva vnitra, jak potvrdila mluvčí PČR Karlovy Vary Andrea Pomichalová.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Zastupitelé, které oslovil štáb České televize, o vyšetřování Dömeho nevěděli. Zastupitelka Jitka Samáková (ODS) považuje za neomluvitelné, že starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD) zastupitele o této věci neinformoval. Ten však zdůrazňuje, že zatím nebylo zahájeno trestní stíhání.

V době, kdy měl Döme pokuty snížit, byl současný starosta velitelem městské policie. Podle Vladana Brože tedy nemusí být starosta v této kauze nestranný. Pavel Čekan předal otevřený dopis Transparency International právnímu zástupci. Dopis podle něj v této fázi vyšetřování hraničí s pomluvou.