Ostravská univerzita odmítla pro přijímání studentů Scio testy

Ostrava - Ostravská univerzita (OU) mění systém přijímacích zkoušek. Odmítla pro přijímání nových studentů používat Scio testy. Je to přitom první univerzita v Česku, která toto opatření učinila plošně na všech svých fakultách. Kromě celé Ostravské univerzity rozvázaly se společností Scio spolupráci i některé další jednotlivé české fakulty.

Vše začalo doporučením bývalého vedení ministerstva školství. „Byli jsme upozorněni, že bychom měli upravit vztah mezi univerzitou a studentem, dosud měl student vztah ke Sciu a ještě k univerzitě,“ říká prorektorka OU pro studium a celoživotní vzdělávání Iva Málková. „Problém je v současnosti také v tom, že podmínkou přijetí studenta na školu je to, že si musí u soukromé společnosti zakoupit službu,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jana Holíková. „Většina vysokých škol toto doporučení nenásledovala, nechápu, proč zrovna rektorát Ostravské univerzity své fakulty nějak tlačí do toho, aby s námi nespolupracovaly,“ řekl rozhořčeně Bohumil Kartous ze společnosti Scio.

Dopis ministerstva byl ale podle Ostravské univerzity pouze impulsem. Důvodů je prý více. Tím nejdůležitějším je to, že fakulta bude letos přijímat podstatně méně studentů. „To znamená, že fakulty budou přijímat studenty řízeněji. Taky se nepotvrdilo, že by Scio testy přitáhly kvalitnější studenty,“ vysvětluje prorektorka Iva Málková. „Ze strany Ostravské univerzity jsme nikdy neměli zprávy, že by nebyla spokojena se spoluprací,“ diví se Bohumil Kartous. „Ono je vůbec otázkou, jaké studenty chceme přijímat, jestli ty, kteří umí vyplňovat nějaké testy, nebo tvůrčí osobnosti a studenty, kteří umí eventuálně mluvit, formulovat svůj názor nahlas,“ říká Iva Málková.

Na státu nezávislá soukromá společnost Scio působí na českém vzdělávacím trhu od roku 1996. Na jedné straně pomáhá školám s přijímacím řízením, na straně druhé zase žákům a studentům s přípravou na něj. Obojí zaplatí právě student.

„Přijímací zkouška na vysokou školu byla opravdu nákladná. Studenti platili univerzitě a ještě i do Scia. I v ohlasech studentů se toto hledisko opakovalo,“ argumentuje dále prorektorka Málková. Kromě celé Ostravské univerzity rozvázaly se společností Scio spolupráci i některé další jednotlivé české fakulty, ty to ale odůvodnily blížícími se státními maturitami. Scio nyní zvažuje, zda nebude po ministerstvu žádat náhradu škody.