Hranice vrátí dobrovolně čtyřmilionovou dotaci

Hranice - Město Hranice u Aše vrátí dobrovolně ministerstvu pro místní rozvoj získanou dotaci ve výši téměř čtyři miliony korun. Rozhodli o tom noví zastupitelé, kterým se nelíbí podmínky pro využití dotace. Peníze byly určené na výstavbu startovacích bytů.

Stát poskytl Hranicím čtyřmilionovou dotaci na rekonstrukci domu v Husově ulici. Byty měly po dobu dvaceti let sloužit sociálně slabým s tím, že doba nájmu by byla maximálně dvouletá. Novým radním se ale taková omezení nelíbí. „Máme pocit, že bychom tam museli umisťovat lidi, kteří jsou nežádoucí pro společnost,“ uvedl starosta Hranic Miroslav Picka (nez.).

Rekonstrukci sedmi bytů radnice zaplatí z vlastního rozpočtu. Jednání nových radních a samotné rozhodnutí o vrácení dotace vadí opozici, která peníze od ministerstva získala. Spory vyvrcholily rezignací jednoho z opozičních zastupitelů. „Vezmou se dva miliony z fondu rozvoje bydlení, což znamená, že si tento rok nebudou moci lidé z Hranic požádat o půjčku s nízkým úrokem například na opravy domu,“ uvedl odstupující zastupitel Jaroslav Moravec (ODS).

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podobný projekt dokončují také v Horním Slavkově. „Nastavíme tam taková pravidla, že radní mohou dát, pokud se jim uchazeč nebude zdát, třeba dobu nájmu na jeden měsíc,“ uvedla starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS).

První nájemníci se do zrekonstruovaných bytů v obou městech mohou nastěhovat už během dubna. Zatímco v Horním Slavkově musí dodržet dotační podmínky, v Hranicích si budou vybírat. Přednost chtějí dát mladým rodinám s dětmi.