Neonatologie i porodnice budou v Plzni fungovat

Plzeň  - Neonatologie a porodnice, které jsou v Plzeňském kraji nejvíce ohroženými obory kvůli avizovaným odchodům lékařů, budou ve Fakultní nemocnici v Plzni (FN) fungovat i po 1. březnu. Rizikové porody tak nebude muset transportovat vrtulník do Prahy nebo Českých Budějovic, jak se v krizovém scénáři plánovalo. FN deklarovala, že zvládne všechny porody jako dříve. Lékaři ale zatím výpovědi nestáhli, šéfové obou oborů nicméně zajištění chodu neonatologie i porodnice přislíbili.

„Samozřejmě plánovaná gynekologická operativa se bude zastavovat. Ale to platí obecně na všech operačních oborech i na těch, kde nejsou žádné výpovědi. Musíme ji omezit, protože potřebujeme zejména kapacity na akutní péči,“ dodala ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. FN už vydala příkaz, že od 1. března nebude přijímat pacienty na plánované operace. Je to kvůli tomu, aby FN měla kapacitu pro pacienty z ostatních čtyř krajských nemocnic.

Kraj podle radního pro zdravotnictví Václava Šimánka stále zvažuje vyhlášení krizového stavu, který by znamenal nařízení práce lékařům ve výpovědi i po 1. březnu. „Pokud o to požádá jakékoli zdravotnické zařízení kvůli tomu, že nebude schopno ve spádové oblasti danou lékařskou péči zajistit,“ uvedl Šimánek. Všichni zúčastnění doufají, že se vláda dohodne s lékařskými odbory do konce tohoto týdne, možná už na dnešní schůzce.

Dnes jednala o situaci ve zdravotnictví opět Bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) nebude rada navrhovat vládě vyhlášení celostátního krizového stavu. Rady se účastnil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který informoval o aktuálním vývoji vyjednávání s nespokojenými odboráři.

V Plzni se dnes sešlo na 50 zástupců nemocnic včetně soukromých, pojišťoven a záchranné služby a domlouvali se, jak zajistí akutní režim, pokud by se vláda s odbory nedomluvila a vypadla by nějaká oddělení. „Jednání jsou velice vstřícná a vždy jsme našli řešení akutního stavu. Ten ale může trvat nejdéle jeden měsíc,“ řekl radní. Lékaři rozdělili spád regionu, aby měla záchranná služba jasno, kde budou lidé ošetřeni.

Ze čtyř krajských nemocnic chce odejít více než třetina z 236 doktorů. V minulém týdnu nikdo výpověď nestáhl. Z FN má odejít 70 lékařů, hlavně z neonatologie a gynekologie. Nejvíce ohroženými nemocnicemi v regionu jsou klatovská, kde vypadlo ARO, porodnice a chirurgie, a domažlická, kde nemá fungovat chirurgie a interna. „Porodnice bude po 1. březnu fungovat ve FN, v Rokycanech, Stodě a akutní režim i v Domažlicích,“ dodal Šimánek.

Ve čtvrtek bude představena krizová mapa regionu

O přesunech lékařů mezi nemocnicemi se v Plzeňském kraji zatím neuvažuje. Krajská záchranná služba, která má sehrát v nouzovém režimu klíčovou roli, bude primárně vozit pacienty na lůžková zařízení, která budou fungovat. Ředitel záchranné služby Roman Sviták uvedl, že z vlastních zdrojů přidá deset posádek, což bude stát zhruba osm milionů korun na mzdách. Letečtí záchranáři nasadí jeden vrtulník navíc. Peníze na něj dá ministerstvo zdravotnictví.

Krizová mapa regionu, tedy „kdo se kde o koho postará“, bude hotová a představená veřejnosti ve čtvrtek. V pátek se rozhodne bezpečnostní rada kraje, zda stačí akutní režim, nebo vyhlásí krizový stav. „Pokud se do pátku vláda s odbory nedohodne, musíme začít přesouvat pacienty z našich nemocnic do FN,“ uvedl Šimánek. Na doléčování akutních stavů by pak měli být rychleji převáženi na následnou péči. V každé nemocnici bude mít jedna osoba na starost komunikaci s ostatními. Infolinka pro občany včetně webu má fungovat od posledního únorového týdne.

Záchranná služba
Zdroj: ČT24