Pstruzi varují před otravou vody

Ostravsko – V případě otravy pitné vody toxickými nebo ropnými látkami dokážou v severomoravských úpravnách vody zakročit v řádech vteřin. Pstruzi v monitorovacích akváriích se totiž stali součástí automatizovaného systému řízení, který dokáže sám vyslat signál o hrozícím nebezpečí.

Živé ryby jako indikátor případné otravy vody zavedly Severomoravské vodovody a kanalizace (SMVaK) po teroristických útocích 11. září. Protože v jednotlivých úpravnách není nepřetržitý provoz, byl systém doplněn o kamery, které akvária sledují. Vedoucí střediska úpravy vody SMVaK Vítězslav Höger informoval, že změny lze rozpoznat na chování ryb.

Pro zjištění toxických a ropných látek se používají pstruzi siveni, kterým charakter protékající vody nejlépe vyhovuje. „Lososovitá ryba potřebuje mít dostatek kyslíku a jakékoliv znečištění okamžitě pociťuje na sobě,“ sdělil majitel rybích sádek Pavel Hofírek. Speciální konstrukce monitorovacího akvária navíc v případě úhynu ryb dokáže vyslat signál i bez zásahu obsluhy.

Reportáž Josefa Hladkého (zdroj: ČT24)

„Pokud dojde k úhynu, tak ryba vypluje na povrch a dostane se do zóny, kde je druhá kamera, která snímá pohyb ryb vyskytujících se pod ní,“ popsal Vítězslav Höger. Tento pohyb automaticky spustí varovný signál. Obsluha dispečinku tak má dostatek času na to, aby odstavila přívod vody do měst.

To, že včasné varovní není zbytečné, dokazuje i nedávná krádež transformátoru v blízkosti přehrady, kdy zloději vylili do půdy stovky litrů oleje. Ke kontaminaci vod tentokrát naštěstí nedošlo.