Ostravské muzeum platilo za pancíř, dostalo jen mříže

Ostrava - Neprůhledné čerpání peněz z fondů Evropské unie. Takové podezření visí nad opravami výstavní síně Ostravského muzea. Vedení muzea zaplatilo dodavatelské firmě za stavební úpravy, které nikdy neprovedla. Na chybu upozornil Úřad regionální rady Moravskoslezského kraje, který čerpání a využití peněz z Evropské unie kontroluje.

Ostravské muzeum měly po rekonstrukci chránit dvoje pancéřové dveře za celkem 330 tisíc korun. Přestože vedení muzea tuto sumu dodavatelské firmě uhradilo, namísto pancéřových dveří nechalo nainstalovat pouze levnější mříže. „Při kontrole na místě ještě před proplacením dotace jsme zjistili nesoulad mezi skutečností a tím, co bylo vyfakturováno ze strany Ostravského muzea,“ potvrdil mluvčí Úřadu regionální rady Michal Sobek. Ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová se brání a říká, že k tomu došlo proto, že na konci realizace projektu pojišťovna shledala pancéřové dveře za nevhodné pro pojištění. „Navrhly se speciální mříže se speciálním jištěním a ty se místo toho dodaly a osadily,“ uvedl Pavel Píšek - jednatel firmy FEST, která zakázku prováděla.

I přesto nakonec soukromá společnost FEST Ostrava loni v květnu fakturu na pancéřové dveře muzeu poslala a to ji proplatilo. Na nestandardní nakládání s penězi upozornil až v listopadu Úřad regionální rady. Firma FEST tvrdí, že změnu při vyúčtování zapomněla zohlednit v ceně. Rozdíl mezi zaplacenou fakturou a dodaným zbožím byl 170 tisíc. V účetnictví to přitom nezaregistrovalo ani muzeum ani dodavatelská firma. „Určitě jsme to měli oznámit, mělo se to udělat před tím vyfakturováním, ale myslím si, že nikdo není neomylný,“ říká na svou obhajobu ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

O netransparentním proplácení faktury Ostravského muzea neví ani jeho zřizovatel – město Ostrava. Podle slov mluvčí magistrátu Andrey Vojkovské Regionální rada Moravskoslezsko město neinformovala o žádném problému a tvrdí, že kdyby k nějakému došlo, určitě by byla krácena dotace. Na revitalizaci výstavních prostor muzea přispěla Evropská unie devíti miliony korun.

  • Mříže místo pancéřových dveří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2327/232617.jpg
  • Ostravské muzeum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2327/232616.jpg