Lékaři z Varů protestují proti odvolání primáře

Karlovy Vary – Zatímco v celém zdravotnictví je klid po bouři, ke stávce se možná schyluje v karlovarské nemocnici. Lékaři chtějí vyjádřit nesouhlas s odvoláním Romana Brázdila z funkce primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Ten své odvolání označil za politicky motivovanou čistku. Vedení kraje i nemocnice ale něco takového odmítá.

Primář Brázdil veřejně kritizoval sporná výběrová řízení na dodavatele zdravotnických přístrojů. Odmítal úvahy kraje o pronájmu nemocnice. Je přesvědčený, že to se stalo hlavním důvodem jeho odvolání. Zástupci kraje odmítají, že odvolání by mělo politické pozadí.

„V mnoha věcech jsme se hluboce neshodli, ale nikdy nenásledovalo žádné sankční opatření,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD), podle kterého odvolaný primář nesplnil představy nadřízených, které se týkaly provozu oddělení. Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák upřesnil, že šlo zejména o organizační opatření a nerespektování pokynů docházkového systému.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle primáře interny Jaroslava Žáka je Roman Brázdil nenahraditelný odborník. Jeho odchod by znamenal zhoršování kvality zdravotní péče na klíčovém oddělení. Žák se nechal slyšet, že vedle demonstrace před krajským úřadem lékaři uvažují o výpovědích z přesčasové práce. Vrchní sestra interny Martina Demeterová Trapani potvrdila, že k demonstraci se připojuje také střední zdravotní personál.

Během tří hodin podepsali petici téměř všichni primáři a desítky lékařů. Demonstraci svolali lékaři před budovu krajského úřadu na 2. března.