Opavané se musí připravit na zácpy v centru

Opava - Opavu čekají velké dopravní komplikace, kvůli stavbě jižního obchvatu města totiž budou uzavřené některé silnice a do centra se přesune více aut. Už dnes stavbaři částečně uzavřou další silnici, a to mezi Opavou a Hradcem nad Moravicí. Na nejvíce frekventovaných křižovatkách v centru města se budou muset řidiči kvůli zvýšenému provozu obrnit trpělivostí.

Slezskou metropolí denně projede asi 25 tisíc aut, po dokončení obchvatu by měl jejich počet klesnout o třetinu. Během výstavby se ale situace dočasně zhorší, odnese to zejména centrum a pak také městská část Kylešovice. „Veškerá osobní doprava bude jezdit přes střed Opavy, přes ta nejvytíženější místa a budou tam vznikat fronty,“ bojí se náměstek primátora Opavy Daniel Žídek. Jednu silnici do Kylešovic uzavřeli stavbaři už loni na podzim. Další částečná uzavírka čeká tuto městskou čtvrť ode dneška. A 15. března přijdou Kylešovice také o napojení na Raduň. Průjezdná tak zůstane pouze cesta do centra. Město ji proto muselo upravit tak, aby touto trasou mohla projet i velká nákladní auta.

Tamní firmy se bez zásobování neobejdou. „Upravili jsme cestu tak, aby mohly projíždět i kamiony, to znamená, že jsme museli zajistit hlavně větší výšku u některých podjezdů,“ potvrdil náměstek primátora Daniel Žídek. Jižní obchvat Opavy bude stát téměř 600 milionů korun. Na jeho stavbu přispívá Moravskoslezský kraj, město a Evropská unie.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Pro Moravskoslezský kraj je to důležitá stavba, proto se na financování kraj podílí. Ta důležitost tkví v tom, že snížíme dopravní provoz v centru, tím snížíme i emise a celkově ulehčíme obyvatelům Opavy,“ vysvětluje mluvčí kraje Šárka Vlčková. Celý obchvat by měl být hotový příští rok v červnu. Alespoň částečně by ale město chtělo novou silnici otevřít už dříve.

  • Provoz v Opavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2360/235901.jpg
  • Uzavírky na mapě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2360/235903.jpg