Do Jeseníků bez mapy, jen s mobilem

Jeseníky - Návštěvníci Jeseníků se už brzy obejdou bez turistických značek, map či tištěných průvodců. Bude jim stačit pouze mobilní telefon vybavený GPS. Na ten si pomocí internetu stáhnou vše, co potřebují vědět o zajímavém místě či památce. Regionální turistický informační manažer (zkráceně RegTIM) je inteligentní průvodce, který kombinuje nejnovější mobilní a informační technologie.

„Chtěli bychom to představit hlavně mladé generaci, protože mladí mají mobily neustále u sebe a je to věc, která by mohla pomoci k vyšší atraktivitě toho území,“ myslí si ředitel Jesenické rozvojové Václav Pták. Instalace průvodce je podle realizátora projektu Michala Reznera velice jednoduchá. Stačí navštívit webovou stránku projektu a tam si aplikaci stáhnout a nainstalovat do svého mobilního telefonu.

Kromě češtiny je průvodce také v angličtině a v němčině. Data se dají neustále aktualizovat a doplňovat. Turisté si vše potřebné stáhnou třeba z počítače v informačním centru nebo v penzionu. „Máme na penzionu wi-fi, je možné se připojit, stáhnout a informovat,“ potvrdil jeden z majitelů penzionu v Horní Lipové. V projektu jsou nejen trasy pro turisty a cyklisty, ale organizátoři mysleli také na lyžaře. „Jsou zmapované oblasti celých Jeseníků, což skýtá asi 850 bodů zájmů a všechny trasy,“ tvrdí realizátor projektu Michal Rezner. Na projektu se podílejí místní akční skupiny Rýmařovsko, Hrubý a Nízký Jeseník a Sdružení pro Jesenicko.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)