Soběslavská Jitona s proměnou výroby propustí 140 lidí

Soběslav – Jeden z nejvýznamnějších českých výrobců nábytku, soběslavská Jitona, propustí v rámci restrukturalizace výroby v nadcházejících měsících 140 lidí (Jitona celkem zaměstnává 827 pracovníků). Firma ze Soběslavi přesouvá výrobu dýhovaných sortimentů do závodů v Klatovech a Třebíči. V Soběslavi, kde je její nejstarší závod, zachová výrobu sesazeného dýhového formátu a úpravu nábytku na zakázku.

„Firma nám nahlásila v pondělí hromadné propuštění 140 zaměstnanců,“ řekl České televizi ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor. Oficiálně Jitona oznámila propouštění pouze šedesáti lidí, protože osmdesát pracovních míst v Klatovech a Třebíči nově vznikne. Představitelé pracovního úřadu a města ale předpokládají, že nabídku zaměstnání v jiném kraji přijme pouze desetina těch, kteří přijdou o úvazky v Soběslavi. Výpověď dostanou k 31. květnu.

Z radnice zaznívá, že propouštění přichází v nejnevhodnější dobu. Zaměstnanců se totiž zbavovaly i další místní podniky a míra nezaměstnanosti v mikroregionu šplhá na rekordní úroveň. „Očekáváme zhruba patnáctiprocentní nezaměstnanost,“ posteskl si ředitel Úřadu práce v Táboře Kaczor.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zeštíhlení závodu si podle generálního ředitele Jitony Martina Kováře vyžádaly současné nepříznivé podmínky na evropském trhu, například posilující koruna vůči euru či konkurence výrobců z Asie a Pobaltí. Výrazně se zvyšuje cena vstupních materiálů, například cena dřevotřísky stoupla ze 105 na 155 eur (3 780 Kč) za metr krychlový. Firma je schopna naplnit zakázkami a investičně podporovat dva závody, tři už ne, uvedl Kovář.

V závodě v Klatovech Jitona vyrábí demontovaný nábytek pro společnost Ikea, závod v Třebíči se specializuje na výrobu nábytku z masivu a dýhované sortimenty pro tuzemský a evropský trh pod svou značkou. V Soběslavi se vyrábí strategická surovina pro výrobu dýhovaného nábytku sesazenka. Jitona vyrábí zejména ložnice, postele a obývací pokoje z masivu a demontovatelný nábytek z pravé dřevěné dýhy. Většina výrobků jde na export, který tvoří 96 procent obratu. Vyváží zejména do Německa, Velké Británie, Rakouska a Dánska. V roce 2009 dosáhla firma zisku 4,8 milionu korun, za vlastní výrobky a služby utržila téměř 1,2 miliardy korun.

Úřad práce v Táboře
Zdroj: ČT24