Kdo odstraní škody po povodních na Liberecku?

Liberecko – Liberecký kraj začal na poslední chvíli váhat s nápravou povodňových škod, jak upozorňují někteří starostové postižených obcí. Do konce února už poslali desítky žádostí o dotace za stovky milionů korun, ale kraj chce ze státní kasy jen zlomek peněz. Nemá totiž peníze na spolufinancování oprav. Podílí se padesáti procenty, zatímco obce jen deseti. Musí přitom opravit ty největší škody.

Starostové některých obcí se obávají, že hlavní silnice a mosty zůstanou rozbité. Jen tři největší města žádají po ministerstvu pro místní rozvoj skoro půl miliardy korun, naproti tomu kraj zatím jen sto milionů. Například z Chrastavy neposlal ani jednu žádost. Kromě opravy dvou hlavních silnic je v obci potřeba postavit most, který Jiřice vloni v srpnu zbořila. Kraj ho zatím nezačal ani projektovat.

Povodeň v Libereckém kraji napáchala na komunikacích škody přes dvě miliardy korun. Miliardu na poloviční spoluúčast na nápravě škod podle pravidel ministerstva pro místní rozvoj ale kraj nemá. „Obce dostávají na jednotlivé projekty většinou 90 procent prostředků, kraje vždy 50 procent,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Dvořák.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) sdělil, že kraj se snaží dosáhnout toho, aby stát převedl finanční prostředky do státního fondu, kde je spoluúčast pro kraj jen desetiprocentní. Ministerstvo pro místní rozvoj má na nápravu povodňových škod v následujících letech dvě miliardy 400 milionů korun. Obce by měly dostat peníze na poslední žádosti už koncem května.