Za návštěvu hradů a zámků si letos připlatíme

Praha/Pardubice – Národní památkový ústav letos zvýší cenu vstupného do hradů a zámků o 5 až 10 procent. Podle památkářů má zdražení kompenzovat propad příjmů od státu i klesající návštěvnost. Turistům ale vyjdou vstříc jiným způsobem. Zvýhodní například souhrnné vstupenky, které platí na všechny památky v regionu. Rodinné vstupné bude nově pro dva dospělé a jedno dítě. Další děti půjdou na prohlídku zdarma. Některé zámky také nově otevřou i v pondělí a o hodinu prodlouží otevírací dobu.

Pardubický památkový ústav například zdraží vstupné na všechny památky v regionu. V průměru půjde o deset až třicet korun. „Pořád se ale pohybujeme na spodní hranici,“ řekl ČT kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek. Vstupné tu zdražili o deset korun, stejně jako ve skanzenu na Veselém Kopci nebo na hradu Litice.

Zdražovat bude i zámek v Litomyšli. Památkáři ale zároveň chystají nové a atraktivnější prohlídky. Turisty čeká výstava historických hraček nebo komnaty plné strašidel. Peníze ze zvýšeného vstupného kasteláni použijí na běžné provozní náklady. „Ze vstupného a dalších zámeckých aktivit nejsem schopná pokrýt ani mzdy zaměstnanců,“ upozornila zároveň kastelánka zámku Jana Sehnalová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Naopak soukromý majitel zámku v Nových Hradech, Petr Kučera, zvyšovat vstupné nebude: „Lidi svým způsobem motivujete k tomu, aby vás navštívili. Když dáte vysoké vstupné, tak je můžete odradit.“