Havířov se konečně dočká nové knihovny

Havířov - Deset let se v Havířově mluví o nové knihovně. Tato vize se konečně začala naplňovat. Část budovy magistrátu, která dříve sloužila jako učiliště, ubytovna nebo okresní soud se už začala bourat. Do nové knihovny přijdou první návštěvníci na přelomu ledna a února příštího roku. Bude je zde čekat šedesát tisíc knih.

Těžká kladiva už začala bourat zdi v budově G havířovského magistrátu. Podle smlouvy s dodavatelem z ní za tři sta třicet dní bude nová centrální knihovna. „V nové budově bude oddělení pro děti, oddělení pro dospělé a oddělení hudby a umění. V horních patrech pak prostory pro ústředí knihovny, oddělení ekonomické a oddělení nákupu,“ těší se ředitelka knihovny Dagmar Čuntová. Vznik nové knihovny ovšem uzavře tři ze současných dvanácti poboček. Zanikne hudební oddělení na Pavlovově ulici, dětské oddělení ve Werichově a dospělé oddělení v Renetě na Dlouhé ulici.

Nová knihovna bude pro návštěvníky mnohem komfortnější. „Tento prostor zcela vyhovuje ať už systémem parkování, nebo přístupu. Je ve středu města a vytvoří podmínky pro to, abychom část obyvatel a mládeže odpoutali od počítačů a televize a převedli do jiné sféry využívání volného času,“ myslí si primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. Fond havířovské knihovny zahrnuje celkem 200 tisíc knih a hudebních nosičů. Ročně registruje knihovna 350 tisíc návštěvníků, přitom průkazku má jen osm tisíc čtenářů.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Nákup nových knih ale do budoucna může ovlivnit zvýšení DPH. „Zvýšení cen knih sníží množství, které budeme moci letos nakoupit, protože rozpočet na tento rok je už pevně stanoven,“ potvrdila ředitelka knihovny Dagmar Čuntová. Dodává ale, že tím, že knihy budou dražší, by se mohla zvýšit návštěvnost knihovny, protože lidé budou dávat přednost zapůjčení před koupí.

  • Projekt nové knihovny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2378/237745.jpg
  • Projekt nové knihovny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2378/237746.jpg