Relikviář sv. Maura je zpět na zámku Bečov

Karlovarsko – Relikviář sv. Maura se vrátil z Prahy do své domovské expozice na zámku Bečov u Karlových Varů. Ve Vladislavském sále Pražského hradu si od 24. listopadu do konce února přišlo zlatou románskou truhlu s ostatky svatého Maura a Timothea prohlédnout 20 tisíc lidí. Podle odborníků je po korunovačních klenotech druhou nejcennější movitou památkou Česka.

Obavy z toho, že si čeští i zahraniční turisté prohlédnou relikviář v Praze a přinejmenším pro letošní rok to bude mít negativní vliv na návštěvnost Bečova, se zatím nenaplňují, jak potvrdila pověřená kastelánka Kateřina Pánková. Do května 2002, před vystavením relikviáře, navštívilo bečovský zámek s hradem maximálně 20 tisíc lidí ročně. V posledních letech se tu návštěvnost ustálila na 55 tisících za rok.

Starostka Bečova nad Teplou Olga Haláková (KDU-ČSL) uvedla, že díky umístění relikviáře se ve městě zvýšil počet ubytovacích zařízení i restaurací. Na ně dostanou turisté slevu při prohlídce v bečovském zámku. Jeho správa pro novou sezonu rozšířila expozici k relikviáři.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Silný příběh o objevení relikviáře doprovázejí policejní záběry z roku 1985. Tehdy se památka, kterou její poslední majitelé schovali v hradní kapli před odsunem z Československa, našla. V nové expozici jsou modely místa nálezu i restaurátorské dílny. Pro nevidomé a děti tu je dotykový model relikviáře, který je jinak pečlivě střežený v klimatizované vitríně z pancéřového skla.