Pacienty třeba i v komatu si kvůli úsporám překládají v půli cesty

Vítkovsko - Zdravotnictví jak z poloviny minulého století. Tak to vypadá podle starostů z Vítkovska při převozu vážně nemocných lidí do nemocnic v okolí. Sanitky totiž vezou pacienty v mnohdy kritickém stavu vždy jen do poloviny cesty, kde je pak bez ohledu na jejich aktuální stav a počasí překládají do druhého vozu. Teprve ten je pak dopraví do cílové nemocnice. Taková forma přepravy přitom ohrožuje zdraví pacientů. Záchranáři se však brání - pokud bychom pacienty vozili až do nemocnice, nemohli bychom zajistit včasný dojezd k dalším nemocným z Vítkovska.

Čtyřiaosmdesátiletá Marie Lichovníková z Březové je vážně nemocná a záchranku proto potřebuje často. Naposledy letos v zimě. I ona musela podstoupit překládání z vozu do vozu. „Byly velké mrazy, po mně tekla voda, bylo mi špatně, nerada na to vzpomínám,“ vypráví. Stejné martyrium s překládáním zažil i místostarosta Černé Josef Mikulenka. Na rozdíl od Marie Lichovníkové byl ale v komatu a vše tak zná jen z vyprávění rodiny.

V praxi probíhá převoz ohrožených pacientů z Vítkovska do nemocnice v Opavě tak, že jeden sanitní vůz je naloží a dojede s nimi pouze do poloviny cesty. Původně to bylo parkoviště před motorestem v Lesních Albrechticích. V posledním roce a půl se ale potkávají sanitky až před autokempem v Hradci nad Moravicí.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Tam pacienta, mnohdy v kritickém stavu, zdravotníci bez ohledu na počasí ze sanitky vynesou a naloží jej do jiného přistaveného vozu. Ten s ním pak pokračuje do nedaleké Opavy. „Je to jen osm kilometrů a oni nejsou schopni dojet až tam. Překládat lůžko i s pacientem, to podle mě není logické,“ myslí si místostarosta Čermné Josef Mikulenka.

I podle lékařů je každý překlad pro pacienty nebezpečný, zvláště u závažných případů. Vedení krajské záchranky, která převážení pacientů organizuje, ale tvrdí - abychom byli včas u dalšího pacienta z Vítkovska, nemůžeme zajíždět až do nemocnice v Opavě. Na záchrance ve Vítkově totiž slouží vždy jen jediný lékař. Na dalšího už nejsou peníze. „Já vím, že jsou tlaky v ekonomické oblasti, ale přece my nejsme občané druhé kategorie,“ rozčiluje se starosta Větřkovic Dušan Lederer. Na problém s nestandardními převozy si už stěžuje několik starostů z Vítkovska. S vedením kraje však řešení doposud nenalezli.