Soud za údajné napadení mladíka policisty nepotrestal

Česká Lípa – Dva policisté, kteří měli údajně nepřiměřeně zasáhnout proti opilému mladíkovi, podle soudce nespáchali trestný čin. Okresní soud v České Lípě proto celou záležitost předal policii a jejich prohřešek se měl řešit v kárném řízení. Státní zástupce Jan Kříž však proti jeho rozhodnutí na místě podal stížnost a případ proto zamíří před liberecký krajský soud. „Jsou tam určité polehčující okolnosti, ale mám za to, že se takto policie nemůže chovat,“ vysvětloval kříž.

Českolipští policisté Jan Kolstrunk a Jan Kašík byli obžalováni kvůli incidentu z loňského ledna. V časných ranních hodinách tehdy zasahovali u dvojice hlučných mladých mužů vracejících se z hospody. Podle spisu Kolstrunk jednomu z mužů zkroutil ruku za zády a bezdůvodně mu nasadil pouta, přestože nekladl odpor.

Jiří Jan Balek také tvrdil, že ho policista zasáhl obranným plynem a několikrát ho pěstmi nebo nohou udeřil do zad. S drobnými poraněními, především na hlavě, byl Balek krátce v nemocnici. Druhý policista prý jednání svého kolegy nijak nebránil a navíc se snažil, aby ho mladíci nemohli identifikovat.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Soud ale výpovědi Balka neuvěřil, i kvůli silné opilosti. „O důvěryhodnosti svědků, o které se obžaloba opírá, má soud pochybnosti,“ konstatoval soudce Milan Vencl. Chvíli před incidentem totiž oběma mladíkům domlouvala jiná hlídka, aby nerušili noční klid. Soudce naopak zdůraznil, že nemá důvod nevěřit policistům, kteří se snažili rušení nočního klidu zabránit. „Mávnout nad takovýmto jednáním rukou, odjet a nic neřešit, to by nesvědčilo o dobrém postupu policie,“ dodal.