Nová vyhlídka na Šumavu je ve výšce 924 metrů

Kašperk – Na hrad Kašperk na Šumavě se lidé mohou nově podívat z výšky. Teprve několik dnů jsou totiž oficiálně zpřístupněné ruiny předsunutého opevnění, takzvaného Pustého hrádku. Pro návštěvníky je tak vyhlídka na Šumavu a hrad Kašperk bezpečnější a pro bývalé opevnění šetrnější.

Kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda informoval, že Kašperk má oficiální výšku 886 metrů nad mořem. Z výšky 924 metrů nad mořem se však rozhlédne každý, kdo vystoupá až na vrchol zbořeného Pustého hrádku, který od poloviny 15. století sloužil jako předsunuté opevnění hradu Kašperk. Je to jediné místo, ze kterého lidé uvidí nejvýše položený královský hrad v Česku shora.

Dosud vystoupalo na ruiny Pustého hrádku odhadem 10-15 tisíc lidí ročně. Vedení hradu očekává, že tento počet se díky novému přístupu, který byl vybudován s pomocí evropských peněz, zvýší. Investice do úpravy vyhlídkového místa Pustého hrádku, která přesáhla částku 450 tisíc korun, byla podle správce hradu Kašperk nezbytná. Mělo by se totiž zamezit poškozování historického zdiva.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vyhlídka na Pustém hrádku je turistům přístupná 365 dní v roce.