Nový most umožní Čechům a Polákům společně sportovat a relaxovat

Český Těšín - Český a polský Těšín spojí nový most. Bude jen pro pěší, cyklisty a bruslaře. Po obou stranách hranice propojí atraktivní rekreační zóny, ze kterých vznikne jeden obří komplex. Most za jeden a půl milionu eur zaplatí Evropská unie. Sportovní a relaxační park bude na české straně hotov už na konci června. Po novém mostě se lidé poprvé projdou na jaře příštího roku.

Pětadevadesát metrů na délku, šest metrů na šířku. Most přes řeku Olši, který spojí český a polský břeh bude mít moderní, dynamický tvar odpovídající současným trendům. „Pilíře nejsou takového toho klasického tvaru, ale je to vlastně elipsa, která prochází do kužele, takže to bednění bylo trošičku složitější. Bude to ale docela krásné dílo, Český Těšín bude mít opravdovou chloubu,“ myslí si stavbyvedoucí David Koper. „Bude to skoro umělecké dílo, tvůrce si dal záležet,“ potvrdil i ředitel Regionálního sdružení Těšínské Slezsko Václav Laštůvka. Na most budou moci jen pěší, cyklisté a bruslaři. Ti se tu dočkají tříkilometrového okruhu.

„Po několika desetiletích, možná dokonce staletí je to první most, který se buduje na novém místě, čili úplně nový,“ tvrdí starosta Českého Těšína Vít Slováček. Most je součástí projektu Zahrada dvou břehů. Spojí dvě oddechové zóny, které budou jako jeden celek společně sloužit Čechům i Polákům k relaxaci, sportu i romantickým procházkám.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Vzniká tady i takové romantické zákoutí s umělým jezírkem a umělým ostrůvkem, na který vedou dva mostky,“ prozradila tisková mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková. Je to vůbec poprvé, co park podél řeky za sto let své existence prochází kompletní rekonstrukcí - jen na české straně za více než 30 milionů korun.